Previziune sumbră: în cinci ani vom importa 80% din lapte, faţă de 45% în prezent, dacă nu învăţăm şi investim în ferme. „Fermele româneşti mor, iar cele de afară prosperă. Străinii vin, cumpără teren, investesc. La ei e deja aglomeraţie mare.“

20 mar 2017 Autor: Mădălina Panaete

Adrian Cocan, development mana­ger al Agroserv Măriuţa, companie care deţine una dintre cele mai performante ferme de vaci de pe plan local, spune că din păcate nu există o relaţie bună pe termen lung între fermierii locali şi procesatori, iar acest lucru va aduce în viitor importuri de lapte tot mai mari.

„Procesatorii  străini prezenţi pe plan local au o cotă de piaţă de peste 70%. Contractele pe termen lung cu fermele locale sunt rare. România importă 45% din laptele care se procesează în ţară şi fermele româneşti mor, iar cele din afară prosperă. Fermierii români rareori doresc să investească şi să înveţe“, spune mana­gerul. Agroserv Măriuţa îşi construieşte propria fabrică de lactate în judeţul Ia­lomiţa, investiţia ridicându-se la 5,1 mi­lioane de euro.

În primele 11 luni ale anului trecut România a importat lapte şi derivate din lapte cu excepţia brânzeturilor de peste 116 mil. euro şi a ex­por­tat de doar 31 mil. euro, importurile fiind 3,6 ori mai mari decat exporturile, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la INS.

Compania, deţinută de Ni­cuşor Şerban, a luat această decizie deoarece fluc­­tuaţiile preţului lap­te­­lui sunt foarte mari. A­dri­an Cocan spunea că sunt pe­rioade în care compania pri­meşte 1,8 lei pentru un litru de lapte, iar altele în care primeşte 1,05 lei pe litru. Pre­ţul pe care Agroserv Măriuţa ar trebui să îl pri­mească pentru a-şi acoperi chel­tuielile ar fi 1,25 de lei pe litru. În prezent, compania ex­portă circa 90% din lapte şi restul merge către pro­ce­satori locali mari pre­cum Olym­pus sau Co­va­lact. Ferma din judeţul Ialomiţa are circa 2.200 de animale, din­tre care 810 vaci de muls. În prezent, ferma produce zilnic 25-26 de tone de lapte pe zi, iar ţinta este de a ajunge la cir­ca 30 de tone pe zi în toam­nă.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.03.2017

 
Cuvinte cheie:
Agroserv Măriuţa
, vaci
, lapte
, ferme
, investitii
, Ni­cuşor Şerban
, straini
, teren
, cumparare
, importuri
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide