www.zf.ro - Ultima actualizare 01:47
- Conferinte ZF
- Anuare ZF
- Anuare BM
- Fonduri mutuale
- Abonare
- Politica de confidentialitate
- Publicitate
- Contact
Previziune sumbră: în cinci ani vom importa 80% din lapte, faţă de 45% în prezent, dacă nu învăţăm şi investim în ferme. „Fermele româneşti mor, iar cele de afară prosperă. Străinii vin, cumpără teren, investesc. La ei e deja aglomeraţie mare.“
20 mar 2017
Adrian Cocan, development manager al Agroserv Măriuţa, companie care deţine una dintre cele mai performante ferme de vaci de pe plan local, spune că din păcate nu există o relaţie bună pe termen lung între fermierii locali şi procesatori, iar acest lucru va aduce în viitor importuri de lapte tot mai mari.
„Procesatorii străini prezenţi pe plan local au o cotă de piaţă de peste 70%. Contractele pe termen lung cu fermele locale sunt rare. România importă 45% din laptele care se procesează în ţară şi fermele româneşti mor, iar cele din afară prosperă. Fermierii români rareori doresc să investească şi să înveţe“, spune managerul. Agroserv Măriuţa îşi construieşte propria fabrică de lactate în judeţul Ialomiţa, investiţia ridicându-se la 5,1 milioane de euro.
În primele 11 luni ale anului trecut România a importat lapte şi derivate din lapte cu excepţia brânzeturilor de peste 116 mil. euro şi a exportat de doar 31 mil. euro, importurile fiind 3,6 ori mai mari decat exporturile, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la INS.
Compania, deţinută de Nicuşor Şerban, a luat această decizie deoarece fluctuaţiile preţului laptelui sunt foarte mari. Adrian Cocan spunea că sunt perioade în care compania primeşte 1,8 lei pentru un litru de lapte, iar altele în care primeşte 1,05 lei pe litru. Preţul pe care Agroserv Măriuţa ar trebui să îl primească pentru a-şi acoperi cheltuielile ar fi 1,25 de lei pe litru. În prezent, compania exportă circa 90% din lapte şi restul merge către procesatori locali mari precum Olympus sau Covalact. Ferma din judeţul Ialomiţa are circa 2.200 de animale, dintre care 810 vaci de muls. În prezent, ferma produce zilnic 25-26 de tone de lapte pe zi, iar ţinta este de a ajunge la circa 30 de tone pe zi în toamnă.
Continuarea pe ZFCorporate
ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.03.2017

BUSINESSMAGAZIN.RO

GO4IT.RO

GANDUL.INFO

MEDIAFAX.RO

PROSPORT.RO

TETELEJURNAL.RO

MONITORULJUSTITIEI.RO

BUSINESSMAGAZIN.RO
Ultimele stiri categorie (articol)

Newsletter
Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!