ZF 24

Previziune sumbră: în cinci ani vom importa 80% din lapte, faţă de 45% în prezent, dacă nu învăţăm şi investim în ferme. „Fermele româneşti mor, iar cele de afară prosperă. Străinii vin, cumpără teren, investesc. La ei e deja aglomeraţie mare.“

Previziune sumbră: în cinci ani vom importa 80% din...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

20.03.2017, 13:00 617

Adrian Cocan, development mana­ger al Agroserv Măriuţa, companie care deţine una dintre cele mai performante ferme de vaci de pe plan local, spune că din păcate nu există o relaţie bună pe termen lung între fermierii locali şi procesatori, iar acest lucru va aduce în viitor importuri de lapte tot mai mari.

„Procesatorii  străini prezenţi pe plan local au o cotă de piaţă de peste 70%. Contractele pe termen lung cu fermele locale sunt rare. România importă 45% din laptele care se procesează în ţară şi fermele româneşti mor, iar cele din afară prosperă. Fermierii români rareori doresc să investească şi să înveţe“, spune mana­gerul. Agroserv Măriuţa îşi construieşte propria fabrică de lactate în judeţul Ia­lomiţa, investiţia ridicându-se la 5,1 mi­lioane de euro.

În primele 11 luni ale anului trecut România a importat lapte şi derivate din lapte cu excepţia brânzeturilor de peste 116 mil. euro şi a ex­por­tat de doar 31 mil. euro, importurile fiind 3,6 ori mai mari decat exporturile, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la INS.

Compania, deţinută de Ni­cuşor Şerban, a luat această decizie deoarece fluc­­tuaţiile preţului lap­te­­lui sunt foarte mari. A­dri­an Cocan spunea că sunt pe­rioade în care compania pri­meşte 1,8 lei pentru un litru de lapte, iar altele în care primeşte 1,05 lei pe litru. Pre­ţul pe care Agroserv Măriuţa ar trebui să îl pri­mească pentru a-şi acoperi chel­tuielile ar fi 1,25 de lei pe litru. În prezent, compania ex­portă circa 90% din lapte şi restul merge către pro­ce­satori locali mari pre­cum Olym­pus sau Co­va­lact. Ferma din judeţul Ialomiţa are circa 2.200 de animale, din­tre care 810 vaci de muls. În prezent, ferma produce zilnic 25-26 de tone de lapte pe zi, iar ţinta este de a ajunge la cir­ca 30 de tone pe zi în toam­nă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO