ZF 24

Principalele 10 prevederi ale programului de guvernare in domeniul Justitiei

16.12.2008, 17:24 20

In domeniul Justitiei programul de guvernare spune ca rolul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) va fi intarit, la fel ca si cel al Agentiei Nationale de Integritate (ANI, institutia care verifica declaratiile de avere ale demnitarilor). Cele doua institutii au fost tinta unor permanente critici in anii trecuti venite din partea mediului politic. DNA a fost acuzat ca trateaza cu doua masuri dosarele de coruptie ale politicienilor.

Intarirea rolului si a independentei Inspectiei Judiciare din cadrul CSM (Consiliul Superior al Magistraturii), este o alta prevedere a documentului. CSM a fost acuzat in anii trecuti ca trateaza cu indulgenta abaterile magistratilor.

Continuarea formarii profesionale a personalului implicat in solutionarea cauzelor de coruptie, criminalitate organizata si criminalitate economico-financiara, este o prevedere din program, care nu este insa detaliata.

Stabilizarea si perfectionarea cadrului legislativ astfel incat sa nu impieteze asupra anchetelor in curs de desfasurare si sa asigure un echilibru intre protejarea drepturilor si libertatilor individuale si asigurarea eficientei urmaririi penale.

Pentru asigurarea coerentei legislative este prevazuta republicarea automata a actelor normative ulterior modificarii acestora.

Este prevazut accesul gratuit gratuit electronic la baza de date oficiala continand toate actele normative in vigoare.

Documentul anunta masuri prin care sa se renunte la excesul in utilizarea mecanismului legiferarii in regim de urgenta, inclusiv definirea legala amanuntita si limitativa a domeniilor in care se poate reglementa prin ordonante de urgenta. Toate Guvernele au legiferat in exces prin ordonante de urgenta.


Pentru cresterea performantelor sistemului judiciar vor fi redefinite probele la concursurile si examenele de admitere in magistratura sau de promovare in functii de executie sau de conducere

Vor fi adoptate proiectele de modificare a codurilor (civil, penal, procedura penala si procedura civila). Acestea e afla de multa vreme in dezbatere.

Se promite crearea de instanţe noi in orasele mari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO