ZF 24

Profitul net al Romgaz s-a redus cu 26% la nouă luni, după reducerea preţurilor şi a cererii interne

Profitul net al Romgaz s-a redus cu 26% la nouă luni,...

Autor: Roxana Rosu

11.11.2016, 09:55 493

Romgaz a încheiat primele nouă luni ale anului cu un profit net de 713 milioane lei, cu 26% mai mic decât nivelul din perioada similară din 2015, dar cu 15,5% peste proiecţia bugetară, rezultatele societăţii fiind afectate în principal de diminuarea cu circa 6% a cererii de consum a gazelor naturale pe piaţa din România.

În acelaşi interval, cifra de afaceri s-a redus cu 18,1%, la 2,4 miliarde lei, iar rata profitului s-a diminuat la 29,7%, faţă de 33% în primele nouă luni din 2015. Compania şi-a menţinut însă marje  foarte bune la EBIT (37,5%) şi EBITDA (52,3%), potrviti raportului financiar. 

Vânzările de gaze au fost afectate semnificativ de condiţiile meteorologice, diminuarea drastică a cererii de gaze în sectoarele cheie, cadrul de reglementare imprecis pentru constituirea stocurilor minime de gaze, competiţia cu sursa din import, cadrul fiscal nefavorabil competiţiei pe piaţa gazelor naturale.

În acelaşi timp, explorarea intensivă a zonei de mare adâncime onshore a condus la realizarea celei mai mari descoperiri de hidrocarburi a Romgaz din ultimii 30 de ani, de circa 25-27 mld.mc.

”În T3, vânzările au marcat o revigorare cu 12,5% faţă de T2, pe fondul cererii pentru înmagazinare şi au fost câştigaţi clienţi noi (SC CET Govora SA, SC Megaconstruct SRL) sau readuşi în portofoliu (SC Electrocentrale Bucureşti SA, SNTGN Transgaz SA), în timp ce gazele din import înregistrează cele mai mici preţuri ale perioadei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO