ZF 24

Record la BVB: După 17 ani, Impact revine în postura de cea mai profitabilă acţiune de pe bursă

Record la BVB: După 17 ani, Impact revine în postura de...

Autor: Andrei Chirileasa

29.12.2013, 10:19 1044

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor (simbol bursier IMP) au bătut totul în acest an pe bursa de la Bucureşti, înregistrând o creştere de 375% (la 20 decembrie 2013 faţă de 31 decembrie 2012).

Următoarea clasată, Cemacon Cluj (CEON) are în aceeaşi perioadă o creştere de 130%. Astfel, cu doar trei şedinţe rămase în acest an, Impact nu mai poate fi detronată de pe prima poziţie.

Impact reuşeşte astfel o premieră absolută în istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB), fiind prima companie care reuşeşte performanţa de a fi prima în doi ani. Impact a mai avut cea mai mare creştere şi în 1996 (anul listării la bursă), când le-a adus investitorilor un câştig de 106,4%, conform datelor firmei de brokeraj Intercapital Invest, care dispune de statistici anuale cu topul celor mai mari câştiguri de pe bursa de la Bucureşti.

Pentru Impact, 2013 a fost anul transformării totale. Compania a fost preluată de un nou investitor, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, în timp ce fondatorul Dan Ioan Popp a fost scos din acţionariat şi din consiliul de administraţie. Noul acţionar a schimbat consiliul de administraţie, a adus o conducere executivă nouă, a rezolvat procesele costisitoare ale Impact şi a repus compania pe linia de plutire, după ce în ultimii ani aceasta a fost ameninţată cu insolvenţa din cauza prăbuşirii sectorului imobiliar şi a litigiilor cu firmele contractoare. Noua conducere a Impact le-a prezentat deja acţionarilor un plan de dezvoltare care prevede parcelarea şi vânzarea terenurilor neutilizate şi investirea banilor obţinuţi în dezvoltarea unor noi etape ale proiectului rezidenţial Greenfield din nordul Bucureştiului. Compania urmează să lanseze şi o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, convertibile în acţiuni, prin care speră să atragă 100 de milioane de lei.

Una peste alta, Impact este într-o poziţie mult mai solidă decât la începutul anului, iar creşterea din acest an a acţiunilor are acoperire, mai ales după ce în precedenţii trei ani Impact a pierdut pe bursă 84% din valoare.

Compania avea pierderi la nouă luni şi va închide anul pe pierdere, din cauza cheltuielilor excepţionale cu soluţionarea litigiilor şi a vânzării de apartamente sub valoarea din contabilitate. Totuşi, dacă anul viitor va reuşi să revină pe profit şi să demareze proiectele propuse, acţiunile Impact pot continua evoluţia pozitivă.

 

Trista soartă a campioanelor BVB

Impact nu este doar singura companie de pe bursă care reuşeşte să fie prima la câştiguri în doi ani ci este şi una dintre puţinele companii care a fost prima şi nu a dispărut de pe bursă.

Majoritatea acţiunilor care au avut evoluţii excepţionale în anumiţi ani au dispărut apoi din prim plan. Unele s-au delistat, iar altele au intrat în insolvenţă sau în faliment.

În afară de Impact, din cele 17 acţiuni-campioane ale BVB doar 7 se mai tranzacţionează azi pe bursă: Electrocontact Botoşani (ECT, campioană în 2001), BRD (campioană în 2002), Uamt Oradea (UAM, 2004), THR Marea Neagră (EFO, 2007), Alumil Romd Industry (ALU, 2009), Socep Constanţa (SOCP, 2010) şi Artego Târgu Jiu (ARTE, campioana din 2012).

Restul au dispărut. Firme precum Carmetaplast Deva (1998), Grimex Târgu-Jiu (2000), Abrom Bârlad (2003), au fost delistate iar apoi au intrat în faliment.

Combinatul siderurgic COS Târgovişte (COS) şi combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) sunt în continuare listate scriptic, dar sunt în insolvenţă de la începutul acestui an, cu perspective slabe de a reveni pe bursă. Armătura Cluj a fost suspendată de la tranzacţionare după ce acţionarul majoritar a încercat să-i scoată cu forţa din companie pe minoritari.

Doar producătorul de ţevi Silcotub Zalău şi producetorul de vopsele Policolor Bucureşti s-au dezvoltat în ultimii ani şi rămân lideri pe pieţele lor, dar nu mai sunt cotate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO