ZF 24

Revenire spectaculoasă pe piaţa criptomonedelor: Bitcoin depăşeşte pragul de 30.000 de dolari pentru prima dată din iunie 2022

Revenire spectaculoasă pe piaţa criptomonedelor:...

Autor: Andrei Şerbănescu

11.04.2023, 15:02 2106

Bitcoin a depăşit valoarea de 30.000 de dolari per unitate pentru prima dată din iunie 2022, creştere susţinută de avântul unor politici monetare mai uşoare care au făcut ca criptomonedele să aibă performanţe deosebite în acest an, scrie Bloomberg.

Bitcoin este acum în creştere cu 82% de la 31 decembrie, depăşind cu uşurinţă câştigul de 19% al indicelui tehnologic Nasdaq 100. Aurul, un alt favorit al investitorilor în acest an, a urcat cu 9,6%. Ascensiunea rapidă a criptomonedelor a făcut ca Bitcoin să se înalţe dincolo de poziţia înregistrată când fondul de acoperire Three Arrows Capital a suferit o implozie vara trecută - totuşi, criptomoneda rămâne cu peste 50% sub maximul său istoric din noiembrie 2021.

La baza revenirii parţiale a Bitcoin se află aşteptările legate de criza bancară din SUA, specialiştii fiind de părere că situaţia în cauză va forţa Rezerva Federală să facă o pauză în ceea ce priveşte creşterea ratelor. Acest lucru a stimulat opinia printre susţinătorii Bitcoin că moneda are de câştigat de pe urma ratelor reale mai mici ale dobânzilor, aspect care oferă un adăpost împotriva turbulenţelor din finanţele tradiţionale.

„Acest raliu poate fi, în parte, determinat de sentimentul că majorările ratelor pot fi spre final. Unii investitori sunt atraşi de cripto pentru că reprezintă un activ aflat în afara sistemului bancar şi financiar tradiţional", a declarat Bradley Duke, co-director executiv al furnizorului de produse tranzacţionate la bursă de criptomonede ETC Group.

"Atingerea pragului de 30k este deosebit de importantă atât din motive tehnice, cât şi fundamentale", a declarat Mati Greenspan, directorul executiv al Quantum Economics. „Rezistenţa s-a acumulat timp de trei săptămâni la rând şi acum a fost în sfârşit spartă".

Atingerea pragului de 30.000 de dolari vine după o aşa-numită comprimare a benzii Bollinger, care a dus la scăderea volatilităţii istorice la cel mai mic nivel din ianuarie. Comprimarea de atunci a impulsionat brusc Bitcoinul, situaţie asemănătoare cu breakout-ul ascendent de marţi. Traderii care urmăresc modelele tehnice ar putea acum să aprecieze zona de 30.800 de dolari ca pe un prim obiectiv potenţial, urmat de 31.200 de dolari.

Depăşirea acestor niveluri ar duce Bitcoin aproape de un alt prag important din punct de vedere psihologic: ştergerea tuturor pierderilor generate de tumultoasa desfacere a monedei TerraUSD la începutul lunii mai a anului trecut. Acel eveniment a pregătit terenul pentru o cădere profundă a pieţei şi pentru dispariţia unora dintre cele mai cunoscute nume din domeniul criptografic, de la 3AC până la creditorul Celsius Network şi bursa FTX.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO