ZF 24

Românii au scos 6,5 mld. euro de pe carduri în T1. Plăţile la POS sunt de patru ori mai mici

Autor: Ciprian Botea

30.05.2014, 15:06 541

Deţinătorii de carduri emise de băncile locale au retras în primul trimestru 29 de mi­liarde de lei (6,5 mld. euro) de la ATM-uri, în timp ce plăţile cu cardul direct la POS-urile instalate în magazine au fost de peste patru ori mai mici, respectiv 6,6 miliarde de lei (1,5 mld. euro), potrivit datelor BNR.

Totuşi, plăţile la comercianţi au crescut cu 20% faţă de primul trimestru de anul trecut, în timp ce retragerile de numerar au consemnat un avans de numai 7,5%. Comparativ cu nivelul din 2008, plăţile au crescut de trei ori, în timp ce sumele retrase de la ATM-uri sunt cu 70% mai mari.

Plăţile cu cardul sunt încă reduse în pofida creşterilor semnificative din ultimii ani, iar bancherii spun că situaţia este cauzată de nivelul slab de dezvoltare a economiei şi de puterea redusă de cumpărare a oamenilor. Totodată, multe dintre plăţile curente sunt efectuate încă în numerar.

Românii au efectuat în perioada ianuarie-martie 56 de milioane de tranzacţii de retragere numerar, ceea ce înseamnă în medie aproape două tranzacţii lunare pe fiecare card. La sfârşitul lunii martie, pe piaţă existau 11 mi­lioane de carduri de debit şi credit active. Valoarea medie a unei retrageri de numerar este de 520 de lei, adică o treime din salariul mediu net, de circa 1.500 de lei. Comparativ, valoarea medie a unei plăţi la POS este de circa 135 de lei, fiind în scădere constantă în ultimii ani, în condiţiile în care oamenii au început să utilizeze cardul şi pentru cumpărături zilnice, de mică valoare. Totuşi, valoarea medie a tranzacţiei este încă peste media europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO