ZF 24

Salariul mediu net a ajuns în februarie la 2.236 lei, cu aproape 15% mai mult decât în perioada similară din 2016

Salariul mediu net a ajuns în februarie la 2.236 lei, cu...

Autor: Roxana Rosu

07.04.2017, 09:47 145

Salariul mediu net a ajuns în februarie la 2.236 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 64 lei(-2,8%), dar cu 14,7% peste nivelul din perioada similară a anului trecut.

Valorile cele mai mari ale salariului mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5631 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1351 lei).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.108 lei, cu 1,9% mai mic decât în luna ianuarie 2017, a anunţat Institutul National de Statistică.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 114,5%.  Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 170,0%, cu 4,7 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2017.

În luna februarie 2017, în majoritatea activităţilor economice nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic faţă de luna ianuarie 2017, ca urmare a acordării în lunile precedente a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe sau sărbători, al 13-lea salariu), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna februarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun, cu 41,1%, respectiv cu 32,4% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

Pe de altă parte, creşteri ale salariului mediu net ă au fost determinate de aplicarea prevederilor legale, precum şi de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, de realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte).Cele mai mari creşteri au fost în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, cu un plus de 12,9% , respectiv cu 7,7% în alte activităţi de servicii.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în administraţie publică (Ă7,5%) şi în învăţământ (Ă2,5%). Câştigul salarial mediu net a scăzut uşor în sănătate şi asistenţă socială (-1,2%) comparativ cu luna precedentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO