ZF 24

Salariul mediu net a fost în februarie de 4.876 lei, în creştere cu 14,2% fată de perioada similară din 2023. Raportată la inflatie, creşterea este de 6,5%

Salariul mediu net a fost în februarie de 4.876 lei, în...

Autor: Roxana Rosu

12.04.2024, 09:28 256

Salariul mediu net a fost în februarie de 4.876 lei, în creştere cu 14,2% fată de perioada similară din 2023, cele mai mari valori fiind în continuare în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, de 11.297 lei, în timp ce cele mai mici au fost raportate în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, de 2.729 lei, potrivit datelor INS.

Fată de ianuarie 2024, în februarie salariul mediu net a avut un avans de 17 lei (+0,3%).

Raportat la inflatie, indicele câştigului salarial real a fost de 106,5% în luna februarie 2024 faţă de luna februarie 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 99,5% în februarie 2024 faţă de luna ianuarie 2024.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 238,6%, cu 1,1 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna ianuarie 2024.­

În luna februarie 2024, faţă de luna precedentă, salariul mediu net a fost influenţat, în aproape egală măsură, atât de creşteri, cât şi de scăderi.

Astfel, creşterile au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale, al 13-lea salariu sau prime pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum şi de realizările de producţie ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat  ȋn activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, cu 29,2%,  în fabricarea produselor din tutun, cu 28,3%, respectiv cu 12,8% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

Creşteri de 3%-8,5% au fost în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tranzacţii imobiliare, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Iar în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), construcţii, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), salariul mediu net a urcat cu valori între 1,5% şi 3,0%.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în telecomunicaţii, cu 7,7%,  în extracţia minereurilor metalifere, industria metalurgică, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, activităţi de servicii anexe extracţiei, între 4,5% şi 6,5%.

De asemenea, în transporturi aeriene, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de poştă şi de curier, extracţia cărbunelui superior şi inferior, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, salariul mediu net s-a redus cu  1,5%- 4,5%.

În sectorul bugetar salariul mediu net a  crescut uşor în februarie comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (+0,6%), în timp ce în sănătate şi asistenţă socială (-0.9%), respectiv în învăţământ (-0,4%) a înregistrat uşoare scăderi.

 

 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO