ZF 24

Scandalul de pe piaţa energiei continuă: Electrica l-a dat afară pe directorul de vânzări şi anunţă că poate să piardă 36 mil. lei din insolvenţa Transenergo

Scandalul de pe piaţa energiei continuă: Electrica l-a...

Autor: Roxana Rosu

31.01.2017, 09:26 4901

Compania Electrica are o expunere de 36,3 milioane lei aferentă clientului său Transenergo, firmă care a cerut recent intrarea în insolvenţă, conducerea celui mai mare jucător din domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică aşteptându-se la un grad scăzut de recuperare a sumei respective, potrivit unei declaraţii semnate de directorul general al Electrica SA, Dan Cătălin Stancu.

”La data de 27 ianuarie 2017, Electrica SA are pe segmentul de Parte Responsabila cu Echilibrarea, o expunere de 36,3 milioane RON aferenta clientului sau Transenergo. Ca urmare a solicitarii de intrare in insolventa a clientulului, in timp ce ELSA si un alt jucator de pe piata au depus de asemenea cerereri separate de deschidere a procedurii de insolventa a acestuia, conducerea se asteapta la un grad scazut de recuperare din valoarea totala a expunerii”, se precizează în anunţul publicat marţi la BVB.

Recent, piaţa energetica romaneasca a intrat intr-o etapa turbulenta, care a avut ca rezultat cresteri semnificative ale consumului de energie electrica si a preturilor de pe piata, ambele atingand maxime istorice.

Transenergo COM, al patrulea cel mai puternic trader de energie din Romania, un business de 1,35 mld. lei (300 de milioane de euro), şi-a cerut pe 17 ianuarie insolvenţa. Datele de la Registrul Comerţului arată că în spatele traderului de energie Transegero COM se află Nelu şi Rada Coman, cei doi fiind totodată şi cei care au adus pe plan local branduri precum Valentino sau D&G, unele dintre cele mai cunoscute mărci din industria luxului. O decizie în acest dosar urmează să fie luată pe 1 februarie, potrivit datelor publicate pe site-ul Tribunalului Bucureşti.

În acest context, clienţii alimentaţi cu energie de Transenergo COM, care aveau punctele de consum în reţeaua de distribuţie administrată de Electrica Transilvania Nord, au fost preluaţi începand cu 12 ianuarie de Electrica Furnizare, filiala de furnizare a energiei electrice din cadrul grupului Electrica.

În paralel, Electrica SA a anunţat două schimbări la nivelul conducerii, aprobate la şedinţa CA din 27 ianuarie, respectiv revocarea Directorului Executiv al Directiei Coordonare Vanzari si numirea unui nou director executiv Distributie.

Astfel, Ramiro Robert Eduard Angelescu a fost revocat din calitatea de director executiv al Directiei Coordonare Vanzari al SE Electrica SA, iar Livioara Sujdea a fost numită în funcţia de Director Executiv Distributie, incepand cu data de 1 februarie 2017. 

O parte dintre clienţii Transenergo COM, trader de 300 mil. euro, trec în curtea Electrica Furnizare după ce firma şi-a cerut insolvenţa

Clienţii alimentaţi cu energie de Transenergo COM, care aveau punctele de consum în reţeaua de distribuţie administrată de Electrica Transilvania Nord, au fost preluaţi începand cu 12 ianuarie de Electrica Furnizare, filiala de furnizare a energiei electrice din cadrul grupului Electrica.

Mutarea are loc în contextul în care Transenergo COM şi-a cerut insolvenţa, o decizie în acest dosar urmand să fie luată pe 1 februarie, potrivit datelor publicate pe site-ul Tribunalului Bucureşti.

În Romania există în acest moment opt zone de distribuţie, trei fiind administrate de Electrica, trei de italienii de la Enel, una de nemţii de la E.ON şi una de cehii de la CEZ. Distribuţia de energie reprezintă practic infrastructura, firele, stalpii şi staţiile de transformare, prin care electricitatea ajunge la consumatorul final. Serviciul de furnizare a energiei este livrat de mai multe companii, dar acestea au contracte de distribuţie încheiate cu unul dintre operatorii enumeraţi mai sus. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituţia a primit o informare de la Electrica privind încetarea din data de 12.01.2017 a contractului de distribuţie a energiei încheiat cu furnizorul Transenergo COM.

"Prestarea activităţii de furnizare a energiei electrice la clienţii finali este condi­ţionată de existenţa contractului/contractelor de reţea. În consecinţă, la data încetării acestui contract de distribuţie încetează de drept şi contractul de furnizare a energiei electrice pentru locul de consum respectiv", se arată pe site-ul ANRE. Tot potrivit informaţiilor publicate de instituţie, începand cu data de 12.01.2017 şi pană cand respectivele locuri de consum vor trece la un furnizor concurenţial, furnizarea de energie electrică şi facturarea consumului pentru acele puncte vor fi asigurate de Electrica Furnizare.

ANRE nu precizează despre cate puncte de consum este vorba, dar mişcarea arată clar imposibilitatea Transenergo COM de a-şi mai îndeplini obligaţiile contractuale faţă de clienţi.

Transenergo COM, al patrulea cel mai puternic trader de energie din Romania, un business de 1,35 mld. lei (300 de milioane de euro), şi-a cerut pe 17 ianuarie insolvenţa. Datele de la Registrul Comerţului arată că în spatele traderului de energie Transegero COM se află Nelu şi Rada Coman, cei doi fiind totodată şi cei care au adus pe plan local branduri precum Valentino sau D&G, unele dintre cele mai cunoscute mărci din industria luxului.

Cert este că încă de la finalul anului trecut apăruseră primele indicii ale unei posibile insolvenţe a Transenergo COM.

Astfel, în decembrie, MET Romania Energy Trade, companie care-i are în spate pe ungurii de la MOL şi care recent şi-a consolidat poziţia în Romania prin achiziţia unui trader de energie, a cerut insolvenţa Transenergo COM. La acel moment, părţile nu au comentat informaţia publicată tot pe site-ul Tribunalului Bucureşti.

Transenergo COM este unul dintre veteranii tradingului cu energie din Romania, care, la fel ca alte firme de profil, a avut o creştere spectaculoasă. Datele de la Ministerul Finanţelor arată că dacă în 2011, Transenergo COM era un business de 552 de milioane de lei, în 2015, ultimul pentru care sunt disponibile informaţii financiare, compania ajunsese la un business de 1,35 miliarde de lei. în niciunul dintre anii din perioada 2011-2015, Transenergo COM nu a înregistrat pierderi.

Totodată, potrivit datelor din ultimul raport publicat de ANRE, Transenergo COM a fost al patrulea cel mai mare trader de energie din piaţa concurenţială, cu o cotă de 5,29% după primele nouă luni din 2016. Practic, compania avea mai mulţi clienţi concurenţiali decat CEZ Vanzare sau Enel Energie. De altfel, pe site-ul Transenergo COM se precizează că firma are peste 300 de clienţi finali cu mai bine de 1.500 de puncte de alimentare. Pe site-ul companiei nu sunt publicate numele clienţilor.

Începe furtuna: Transenergo COM, un business de 300 mil. euro cu energie, şi-a cerut insolvenţa

Transenergo COM, al patrulea cel mai puternic trader de energie din România, un business de peste 300 de milioane de euro, şi-a cerut insolvenţa.

Analiştii din piaţă spun că furtuna abia începe.

„Jucătorii s-au expus la multe riscuri“, este de părere Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

De la companii care stârneau invidii, traderii de energie au ajuns „sclavii“ clienţilor, reducerea preţurilor la electricitate, mobilitatea în creştere, dar şi crearea unor proprii departamente de trading în cadrul consumatorilor făcându-i pe furnizori să se mulţumească cu fărâme de marje.

Mai mult, piaţa i-a determinat la comportamente riscante, mulţi dintre traderi alegând să-şi joace norocul pe platforma spot a bursei de energie OPCOM.

Iarna acestui an este cel mai bun exemplu. Energia cu livrare pentru ziua de mâine are un preţ uluitor de

441 lei/MWh. În aceeaşi zi a anului trecut, preţul era de 228 lei/MWh. Pentru un furnizor, o astfel de evoluţie se poate dovedi dramatică dacă trebuie să alimenteze un client, cu care are semnat un contract, la un cost care s-a dublat „peste noapte“. Pe 6 ianuarie, de exemplu, la începutul perioadei de frig, energia se tranzacţiona cu 186,67 lei/MWh.

Datele de la Registrul Comerţului arată că în spatele Transenergo COM se află Nelu şi Rada Coman, cei doi fiind totodată şi cei care au adus pe plan local branduri precum Valentino sau D&G, unele dintre cele mai cunoscute mărci din industria luxului. Oficialii companiei nu au putut fi contactaţi pentru comentarii până la închiderea ediţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO