ZF 24

Silviu Brucan a incetat aseara din viata

15.09.2006, 10:47 21

Politologul Silviu Brucan, autor al mai multor volume de politologie si publicistica si editorialist in ultimii sase ani la ZIARUL FINANCIAR a incetat aseara din viata, la varsta de 90 de ani.
Nascut la 18 ianuarie 1916, pe numele sau adevarat Saul Bruckner, politologul Silviu Brucan a devenit celebru pentru publicul larg in zilele confuze ce au urmat Revolutiei din decembrie 1989 cand a lansat profetia potrivit careia "pentru a deprinde democratia, romanii vor avea nevoie de 20 de ani".
Silviu Brucan a intrat in Partidul Comunist la varsta de 19 ani, devenind in scurt timp un apropiat al lui Ghorghe Gheorghiu Dej si ulterior, un dusman declarat al lui Nicolae Ceausescu. In urma evenimentelor de la Brasov, din 15 noiembrie 1987, Silviu Brucan a facut o declaratie publica impotriva regimului totalitar, cunoscuta drept " scrisoarea celor sase". Alaturi el, scrisoarea a mai fost semnata de alti fosti inalti demnitari ai PCR: Alexandru Barladeanu, Gheorghe Apostol, Corneliu Manescu, Constantin Parvulescu, Grigore Raceanu. Brucan este singurul dintre semnatari care isi asuma raspunderea pentru cele declarate. Dupa anchetarea de catre Securitate, a fost repartizat cu domiciliul la periferia Bucurestiului, in Damaroaia.
Din 1944 pana in 1956 a fost una dintre cele mai ascultate voci jurnalistice de la "Scanteia". Pe langa impresionanta cariera politica, fie ea activa, analitica sau didactica, Silviu Brucan a avut in palmares si o cariera diplomatica. In timpul regimului Dej, anul 1955, a fost ambasador al Romaniei in SUA, iar intre anii 1959 si 1962 a fost ambasador la ONU.
Jurnalistul si politologul Brucan s-a afirmat si in activitatea academica, devenind o autoritate in domeniu la centre universitare de prestigiu din intreaga lume. Din postura de "visiting profesor", Brucan a tinut cursuri de politologie, stiinte sociale si jurnalism la universitatile din Sorbona, Columbia, California sau New York.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO