ZF 24

Sondaj CEC Bank: 2 din 3 părinţi apreciază că bugetul alocat pentru cumpărăturile cu începerea şcolii va fi mai mare decât anul trecut. 1 din 3 părinţi spune că va apela la meditaţii pentru copilul său

Sondaj CEC Bank: 2 din 3 părinţi apreciază că bugetul...

Autor: Roxana Rosu

08.09.2023, 11:03 89

Doi din trei părinţi susţin că bugetul alocat pentru cumpărăturile cu începerea anului scolar va fi mai mare decât anul trecut, peste 38% dintre ei vorbind de o majorare de 30%, în timp ce aproximativ 28% apreciază că această sumă a crescut cu 10%, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Principalele tipuri de cheltuieli sunt cele cu îmbracămintea şi încălţămintea. Cei mai mulţi respondenţi alocă între 300 şi 500 lei pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, adică 36% din bugetul alocat, procent similar cu cel alocat pentru rechizite. Manualele şi caietele speciale reprezintă 22% din bugetul alocat de familie.

Doar 19% dintre părinţii respondenţi susţin că au reuşit să pună bani deoparte pentru începutul anului şcolar în timp ce 49% vor acoperi cheltuielile din salariul lunii curente. Circa 17% susţin că nu dispun de fonduri şi că nu ştiu cum se vor descurca în timp ce o proporţie mai redusă susţine că se vor împrumuta de la prieteni sau vor folosi cardul de credit/overdraft

Mai mult de o treime dintre părinti (35%) spun că vor aloca acestor cheltuieli 300-500 de lei, în timp ce aproape 30% dintre ei au cheltuit 500-1.000 de lei şi doar 13% alocă peste 1.000 de lei.

La polul opus, 20% alocă între 100 şi 300 de lei.

Mall-urile şi supermarketurile rămân în continuare destinaţia preferată pentru cumpărăturile de început de an şcolar - fiind menţionate de 43% dintre părinţi, urmate de magazinele specializate (24,48%) şi librării (21%).

Doar 12% dintre respondenţi preferă varianta achiziţionării online pentru cumpărăturile de şcoală.

Peste jumătate dintre părinţi (52%) le cumpără în fiecare an un ghiozdan nou copiilor în timp ce 42% dintre părinţi le cumpără abia la câţiva ani, atunci când cel vechi se strică. Foarte puţini dintre aceştia consideră ghiozdanul un accesoriu de modă şi cumpără de mai multe ori pe an în timp ce, pe de altă parte, tot un procentaj redus dintre părinţi folosesc ghiozdanele de la fraţii mai mari.

Totodată, 1 din 3 părinţi spune că va apela la meditaţii pentru copilul său, iar materiile la care copii fac meditaţii sunt matematica – peste 42% dintre respondenţi, limba română – aproape 25%, limbi străine – aproape 24%.

Bugetul lunar alocat pentru meditaţii este de 300 - 500 lei – pentru mai mult de jumătate dintre respondenţi, sub 300 de lei – pentru circa 33% şi peste 500 de lei pentru aproape 16%.

Trei din patru părinţi susţin că le-au cumpărat deja copiilor tehnologii moderne, iar dintre aceştia, 37% le-au cumpărat smartphone, 31% - tabletă, 24% - laptop şi aproape 8% dintre respondenţi le-au achiziţionat copiilor computer cu desktop.

Sondajul privind pregătirile pentru începerea anului şcolar a fost realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO