ZF 24

Stiti care este diferenta intre piesele auto contrafacute si cele originale? Urmariti in galeria foto cum se comporta falsurile in caz de accident

Stiti care este diferenta intre piesele auto contrafacute si cele originale? Urmariti in galeria foto cum se comporta falsurile in caz de accident
16.02.2010, 17:43 812

Utilizarea pieselor auto contrafacute pentru revizia saureparatia automobilului poate conduce, potrivit informatiilorfurnizate de Automobile Dacia, la deteriorarea definitiva afunctionalitatii autovehiculului. Totodata, reprezentantii Daciaexplica faptul ca utilizarea unor componente poate duce laschimbarea parametrilor de franare, la defectarea grupuluipropulsor sau chiar la decesul pasagerilor deoarece elementelecontrafacute nu au parametrii de rezistenta a pieselororiginale.

Un exemplu il reprezinta placutele de frana, unde in cazul celorcontrafacute distanta de franare de la 130km/h pana la oprire estede 110 metri fata de distanta de 80 de metri in cazul componentelororiginale.

Un set de placute de frana de origine Dacia costa in medie 200 delei in timp ce placutele contrafacute pot fi gasite in targuri simagazine de componente auto la preturi de 80 - 120 de lei.
Deasemenea, o bara contrafacuta pentru un automobil Logan are oalta rezistenta fata de cea produsa de Dacia. Daca piesa originalaeste mai elastica si absorbe socul impactului, dupa care revine laforma initiala, bara contrafacuta se va sparge. In cadrul testuluibarile cotrafacute s-au spart in cazul lovirii mecanice cu ciocanulin timp ce marile de origine Dacia au fost doar zgariate, absorbindsocul.
"Am cuantificat pana acum 10 cazuri grave de accident. Este vorbade accidente in Romania si unul chiar foarte grav in Franta. Capotaautomobilului in loc sa se comprime s-a pliat in alt mod si a venitpeste conducator, decapitandu-l. Cel mai adesea in cazul acestorpiese contrafacute daunele sunt mult mai mari decat in cazul unuiaccident cu un automobil cu piese originale", a declarat JeanFrancois Martin, directorul de calitate si servicii RenaultRomania.


Cum deosebiti o componenta contrafacuta

In cele mai multe cazuri piesele auto "piratate" au o altatextura si compozitie fata de cele pe care vreti sa le inlocuiti siprezinta defecte de fabricatie. In majoritatea situatiilorcomponentele copiate si produse cu predilectie in China vor aveaasperitati, margini nefinisate si posibil vor lipsi elemente demontaj.
In comparatia dintre o bara de Logan de origine Dacia si unacopiata am observat lipsa unor cleme de prindere precum si oelasticitate redusa a piesei, care in caz de lovire a devenitcasanta.

Componente contrafacute de 20 mil. euro

Valoarea componentelor auto contrafacute comercializate pe piatalocala ar putea ajunge la 20 de milioane de euro potrivitestimarilor reprezentantilor Dacia. In ceea ce privestecomponentele auto Dacia contrafacute valoarea lor a fost extimatala aproape 5 milioane de euro, in cursul anului trecut.
"Din ceea ce am confiscat, multiplicat cu rotatia stocurilormagazinelor specializate, am ajuns la o valoare de 5 milioane deeuro. Poate fi insa si dublu, pentru ca nu avem cifre exacte. CumDacia are o treime din piata, am putea extrapola si la celaltemarci obtinand o valoare de 20 de milioane de euro", a declaratJean Francois Martin, directorul de calitate si servicii RenaultRomania.
Piesele auto contrafacute cel mai des sunt componente de franare,directie si elementele de caroserie. Potrivit estimarilor OECD,produsele contrafacute si piratate reprezinta 2% din comertulmondial, adica 250 de miliarde de dolari.
Reprezentantii Renault-Dacia au apreciat ca circa 5-10% din piatade componente auto din Romania este defapt formata din componentecontrafacute, tarile de provenineta fiind cu predilectie China,Bulgaria si Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO