ZF 24

Surpriză: OpenAI îl readuce pe Sam Altman în funcţia de CEO la mai puţin de o săptămână după ce a fost concediat de consiliul de administraţie

Surpriză: OpenAI îl readuce pe Sam Altman în funcţia...

Autor: Liviu Popescu

22.11.2023, 08:46 912

Sam Altman se va întoarce în funcţia de CEO al OpenAI, a anunţat miercuri dimineaţa start-up-ul pe X, fostul Twitter. Mişcarea vine ca urmare a presiunii imense exercitate de angajaţi şi investitori asupra consiliului de administraţie care l-a înlăturat în urmă cu mai puţin de o săptămână, scrie CNBC.

Fostul co-director executiv al Salesforce, Bret Taylor, şi fostul secretar al Trezoreriei, Larry Summers, se vor alătura consiliului de administraţie al OpenAI, a precizat startup-ul susţinut de Microsoft, Taylor ocupând funcţia de preşedinte.

Adam D'Angelo, cofondator şi director general al startup-ului Quora va rămâne în consiliu. "Colaborăm pentru a pune la punct detaliile. Vă mulţumim foarte mult pentru răbdarea de care aţi dat dovadă în această perioadă", a precizat OpenAI în postarea X.

Luni, sute de angajaţi, inclusiv cofondatorul şi membrul consiliului de administraţie Ilya Sutskever, au semnat o scrisoare în care spuneau că, dacă acest consiliu de administraţie nu va demisiona şi nu îl va aduce înapoi pe Altman, majoritatea angajaţilor se vor muta să lucreze cu el la Microsoft.

Satya Nadella, directorul general al Microsoft, a declarat luni, într-o postare pe X, că Altman şi cofondatorul său Greg Brockman se vor alătura Microsoft pentru a forma un nou laborator de inteligenţă artificială, notează CNBC.

Acest lucru a urmat unui anunţ făcut duminică târziu, potrivit căruia OpenAI l-a angajat pe fostul director executiv al Twitch, Emmett Shear, ca înlocuitor interimar al lui Altman.

Iniţial, consiliul de administraţie anunţase că şefa de tehnologie a OpenAI, Mira Murati, îşi va asuma acest rol, dar ea s-a alăturat curând paradei de angajaţi care au cerut revenirea lui Altman. "Cu noul consiliu şi cu sprijinul lui W Satya, abia aştept să mă întorc la openai şi să construiesc pe baza parteneriatului nostru puternic cu msft", a scris Altman într-o postare proprie pe X.

Nadella a aplaudat schimbările pe care OpenAI le-a făcut în consiliul său de administraţie în postul său X.

"Credem că acesta este un prim pas esenţial pe calea către o guvernare mai stabilă, mai bine informată şi mai eficientă", a scris Nadella.

"Sam, Greg şi cu mine am discutat şi am fost de acord că au un rol cheie de jucat, împreună cu echipa de conducere OAI, pentru a ne asigura că OAI continuă să prospere şi să se bazeze pe misiunea sa.Aşteptăm cu nerăbdare să construim pe baza parteneriatului nostru solid şi să oferim valoarea acestei noi generaţii de inteligenţă artificială clienţilor şi partenerilor noştri.

Repunerea rapidă în funcţie a lui Altman a început să pară o posibilitate sâmbătă, când a apărut informaţia că un grup de investitori proeminenţi, printre care Microsoft, Tiger Global, Thrive Capital şi Sequoia Capital, lucrau pentru a anula decizia consiliului de administraţie de cu o zi înainte. Niciuna dintre aceste firme nu avea locuri în consiliul de administraţie şi au fost luate prin surprindere de decizie.

Într-o postare pe X, sâmbătă seara târziu, Altman a scris: "Iubesc atât de mult echipa openai". Brockman, care a demisionat din companie după ce consiliul de administraţie l-a înlăturat din funcţia de preşedinte, odată cu înlăturarea lui Altman, a repostat comentariul cu un simbol al inimii. Alţi angajaţi OpenAI au făcut acelaşi lucru.

OpenAI, despre care se spune că a fost în discuţii încă de luna trecută pentru a vinde acţiunile angajaţilor către investitori la o evaluare de 86 de miliarde de dolari, a apărut ca cel mai tare startup din lume în acest an după ce a lansat chatbotul ChatGPT la sfârşitul anului 2022.

ChatGPT le permite utilizatorilor să introducă întrebări simple de text şi să obţină răspunsuri inteligente şi creative care pot duce la conversaţii mai aprofundate.

Altman conducea compania din 2019 şi îndeplinea atât funcţia de director executiv de top al unei companii de înaltă performanţă, cât şi cea de imagine publică a cercetării şi dezvoltării de produse de inteligenţă artificială.

Spre deosebire de majoritatea startup-urilor din Silicon Valley, OpenAI nu era structurată ca o corporaţie tipică, cu bucăţi mari de capitaluri proprii controlate de fondatori.Mai degrabă, făcea parte dintr-o organizaţie nonprofit care a fost înfiinţată în 2015.Consiliul de administraţie supraveghează organizaţia nonprofit, care "acţionează ca organism general de conducere pentru toate activităţile OpenAI", potrivit postării de vineri de pe blog.Sutskever şi Brockman au făcut parte din echipa fondatoare a OpenAI.

Printre investitorii iniţiali s-au numărat Altman, cofondatorul LinkedIn Reid Hoffman şi directorul general al Tesla, Elon Musk, care ar fi alocat 1 miliard de dolari pentru proiect. "Întoarcerea la OpenAI şi revenirea la codare în această seară", a scris Brockman într-o postare X de miercuri dimineaţă. Imediat după ce consiliul de administraţie al OpenAI a anunţat concedierea lui Altman, investitori şi fondatori proeminenţi din Silicon Valley şi-au exprimat cu voce tare îngrijorarea şi chiar au comparat mişcarea cu decizia Apple de acum 38 de ani de a-l concedia pe Steve Jobs

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO