ZF 24

Topul celor mai scumpe medicamente din România: 18.000 de euro pentru un flacon de 40 mililitri

Autor: Ioana David

08.08.2014, 15:10 8441
Cel mai scump medicament înregistrat în România este un flacon de 40 de mililitri de Yervoy, produs folosit pentru bolnavii de cancer în faze avansate, care atinge 78.853 de lei (aproape 18.000 de euro). Produsul, din portofoliul Bristol –Myers Squibb, nu este compensat de stat şi are preţul stabilit de Ministerul Sănătăţii, la fel ca orice medicament care se eliberează pe bază de prescripţie medicală.
 
Datele din Catalogul Naţional al preţurilor la Medicamentele de Uz Uman Eliberate cu Prescripţie Medicală (CANAMED) arată că trei produse au preţuri per unitatea comercializată de peste 10.000 de euro (44.000 de lei), pe lângă Yervoy, celelalte două fiind Vyndaqel şi Elaprase, ambele folosite în tratamentul unor boli rare.  Pe locul patru se află Incivo, care are preţul stabilit de Ministerul Sănătăţii de aproximativ 40.000 de lei (9.000 de euro).
 
„Tratamentul cu Incivo are o durată de doar 12 saptămâni. (…) În prezent nu este inclus în lista medicamentelor compensate şi gratuite“, au spus reprezentanţii locali ai companiei Janssen, compania care are în portofoliu Incivo.
 
Ministerul Sănătăţii stabileşte preţul (atât cel al producătorului, cât şi adaosurile de distribuţie şi farmacie) pentru aproximativ 6.000 de produse care se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală. Metodologia de stabilire a preţului este extrem de complexă, dar sintetizat se poate spune că pentru produsele de import se iau în considerare preţurile din 12 state din Europa, iar nivelul din România este cel mai mic dintre acestea.
 
Medicamentele pentru cancer, cele mai scumpe
 
Cele mai multe medicamente din top sunt cele folosite pentru tratamentul cancerului (15 din cele 20 de produse luate în calcul).
 
Medicamentele oncologice formează o piaţă de aproape jumătate de miliard de euro, subvenţionată aproape în totalitate de stat. Această categorie se află pe locul doi în piaţa farma, după produsele pentru inimă. Cel mai scump medicament din oncologie, Yervoy se administrează un număr limitat de săptămâni, iar tratamentul nu se reia.
 
În topul celor mai scumpe medicamente sunt prezente doar produse ale marilor firme internaţionale, niciunul fabricat local negăsindu-şi locul în acest top. Cel mai „ieftin“ produs din top 20 are un preţ de 3.600 de euro per unitate, iar în topul general cele mai ieftine produse cu reţetă au un preţ ce coboară sub un leu.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO