ZF 24

Topul salariilor executivilor romani care lucreaza in afara tarii

Topul salariilor executivilor romani care lucreaza in afara tarii
25.01.2010, 12:28 199

Salariile executivilor care lucreaza pe pozitii de top in Londravariaza intre 5.000 si 10.000 de euro pe luna, potrivit AdrianeiPaun, managing director al companiei Paun HR Consult din Bruxellessi fondator al Top Executive Agency, o agentie care ofera serviciide consultanta pentru managerii de top care vor sa-si schimbe jobulsau sa-si gaseasca un loc de munca.

Paun a fost anterior director de resurse umane la Orange Romania,Mobistar Belgia, vicepresedinte in departamentul de resurse umanepentru mobilitate internationala la France Telecom si director derecrutare executiva la Schindler.

Astfel, un CEO din Londra castiga in fiecare luna doar din salariulfix cate 8.000 - 10.000 de euro net, in timp ce un CFO va primi unsalariu lunar net cuprins intre 5.800 si 7.500 de euro. "Londraeste mai scumpa decat toate celelalte orase in termeni de pret allocuintei sau al chiriei", explica Paun.
Cererile pentru executivii de top au crescut in ultima perioada, pefondul nevoii de manageri care sa creasca productivitatea.

"Romanii care lucreaza pe pozitii de middle si top management ininstitutiile financiare din centrul financiar londonez castigaintre 75.000 - 150.000 de euro anual (6.250 - 12.500 euro pe luna-n. r.)", sustine Corina Diaconu, managing director al ABC HumanCapital, firma de recrutare si selectie, care a creat de curand odivizie de executive search, care sa gestioneze proiectele de acesttip.

Ea a mai precizat ca la salariile nete se adauga bonusurile sipachetele de relocare, care se stabilesc in functie de duratamandatului si de familia executivului. De regula, contractele demobilitate internationala se fac pentru o durata medie de trei ani,cu posibilitate de prelungire. "Daca se ramane mai mult intr-unpost, atunci avantajele negociate initial sunt incet eliminate sise ramane pe un contract 100% local", mai spune Paun.

Un roman care pleaca sa lucreze pe functia de CEO in Genevapoate castiga un salariu net cuprins intre 8.300 si aproape 11.000de euro pe luna, orasul elvetian fiind locul ideal pentru ca unexecutiv roman sa lucreze, arata un sondaj pe care compania Paun HRConsult din Belgia il foloseste pentru activitatile dehead-hunting.
De altfel, executivii din Elvetia castiga de trei ori mai multdecat managerii care ocupa aceeasi pozitie in Bucuresti, arata unstudiu realizat anul trecut de compania de consultanta in resurseumane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies. "Inacest moment, nu se mai practica contracte de expat in Europa.Romanii care pleaca sa lucreze in alte tari europene primesc uncontract local, cu un salariu similar cu al colegilor din tararespectiva si in unele cazuri au un sprijin la instalare (locuintaeste adesea platita pe o durata de doi - trei ani)", spune AdrianaPaun.
In general, contractele de expatriere presupuneau pastrareacontractului din tara de origine a executivului si un salariuaditional platit in tara in care se stabilea, care sa acoperecostul locuintei si al scolarizarii copiilor.
"Acest lucru nu mai este de actualitate, mai ales din cauzapresiunii pe costuri, dar si a faptului ca salariile in tarile careprimesc manageri straini sunt mai ridicate decat in tara deorigine", explica Paun.
Ea a mai precizat ca, de regula, romanii care pleaca cu contractpentru posturi de conducere se stabilesc mai ales in tari caFranta, Belgia, Germania, in tarile nordice si in Marea Britanie."Salariile in tarile europene difera in functie de nivelul taxelorsi impozitelor si al costului vietii (chirie, utilitati, alimenteetc.). Pentru un CEO, salariul net anual variaza intre 80.000 si120.000 de euro, pentru un CFO intre 65.000 si 100.000 de euro,pentru un director de marketing intre 70.000 si 110.000 de euro,iar pentru un director IT intre 60.000 si 100.000 de euro, acestevalori fiind valabile pentru anul 2009", mai spune Paun.
Cifrele oferite de Paun HR Consult se refera la mediana pentru oexperienta profesionala de aproximativ 10 ani intr-un post similar(sau o experienta profesionala intre 15 si 25 de ani), pe unesantion de varsta cuprins intre 40 si 50 de ani. Cifrele sebazeaza pe informatiile provenite din executive search si nudintr-un survey salarial oficial.
In Europa de Vest salariile variaza in functie de nivelul desenioritate, anii de experienta profesionala si vechimea inorganizatie.
Salariile cele mai mari se intalnesc in tarile in care si costulvietii este ridicat. Cea mai ridicata putere de cumparare o auexecutivii din Elvetia, tara in care si costul vietii este destulde ridicat (locul trei in Europa, dupa Rusia si Danemarca), maiarata studiul Mercer. In acelasi timp, Geneva este al doilea oraseuropean in ceea ce priveste calitatea vietii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO