ZF 24

TVA redus la 5% pentru alimente de baza

16.12.2008, 15:24 64

TVA pentru alimentele de baza urmeaza sa fie redus de la 19% la 5%, potrivit programului de guvernare, diminuarea incasarilor bugetare determinata de aceasta masura urmand sa fie compensata prin majorarea taxei la 25% in cazul produselor de lux.

Reducerea TVA pentru alimentele de baza - paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar - a mai fost discutata de politicieni in trecut, un proiect in acest sens fiind aprobat la inceputul lunii februarie de Senat.

Analistii si reprezentantii Ministerului Finantelor au contestat aceasta decizie sustinand ca nu va duce la reducerea pretului alimentelor si nu va avea efecte favorabile asupra consumatorilor, producatorii urmand sa profite de aceasta masura. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a apreciat ca reducerea TVA la alimente ar putea induce un cost fiscal anual de pana la 0,5% din PIB, în functie de modul de implementare a masurii, si a recomandat Guvernului să se opună "cu putere" acestei masuri.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO