ZF 24

Ucraina lansează cel mai violent atac cu drone de până acum în interiorul teritoriului rusesc: Mai multe avioane militare de marfă au fost distruse în regiunea Pskov în cadrul unui asalt aerian de amploare lansat de armata ucraineană

Ucraina lansează cel mai violent atac cu drone de până...

Autor: Andrei Şerbănescu

30.08.2023, 12:59 1078

Dronele ucrainene au lovit peste noapte un aeroport din regiunea rusă Pskov, distrugând mai multe avioane militare de marfă, în cel mai amplu atac aerian al Kievului în interiorul teritoriului inamic înregistrat în 18 luni de război, scrie Financial Times.

Potrivit agenţiei de ştiri de stat Tass, cel puţin patru avioane Ilyushin Il-76, avioane militare mari de transport de marfă, au fost distruse în atac.

Dronele au atacat, de asemenea, mai multe ţinte în regiunile Oryol, Kaluga şi Ryazan, precum şi în Briansk, unde au vizat, printre alte clădiri, turnul televiziunii locale. O altă dronă care viza Moscova a fost doborâtă în districtul Ruzsky, la vest de oraş, a afirmat Ministerul rus al Apărării.

Aeroportul din Pskov a fost închis miercuri pentru uz civil, a anunţat agenţia aviatică rusă. Guvernatorul a declarat că autorităţile trebuie să evalueze dacă pista sa de aterizare a fost afectată.

Serviciile de urgenţă au declarat pentru agenţia de ştiri de stat Tass că patru avioane Il-76 au fost avariate. 

Ucraina şi-a extins în mod constant capacitatea de a lovi ţinte mai adânc în spatele liniilor inamice. Kievul a folosit sisteme de artilerie şi de rachete furnizate din străinătate, cum ar fi rachetele americane Himars şi rachetele britanice Storm shadow, pentru a lovi ţinte ruseşti pe teritoriul ucrainean.

Dar pentru a lovi în interiorul teritoriului rusesc, Ucraina a trebuit să dezvolte soluţii interne, deoarece aliaţii săi occidentali au refuzat să îi ofere arme pentru a ataca teritoriul rusesc.

Astfel de atacuri „au o utilitate militară", a declarat pe reţelele de socializare Mick Ryan, fost general australian şi comentator frecvent al războiului din Ucraina, deoarece „ar putea forţa redistribuirea activelor forţelor aeriene ruseşti din Ucraina".

Deoarece dronele ucrainene zboară mai încet şi la o altitudine mai mică decât rachetele şi sunt adesea realizate din piese nemetalice, analiştii spun că uneori au reuşit să evite apărarea aeriană rusă.

Între timp, apărarea aeriană îmbunătăţită a Ucrainei a fost din ce în ce mai capabilă să intercepteze atacurile aeriene ruseşti. Rusia a lansat în cursul nopţii un atac masiv cu rachete şi drone asupra Kievului, care s-a soldat cu cel puţin doi morţi şi doi răniţi. Dar apărarea aeriană ucraineană a reuşit să doboare toate cele 28 de rachete şi 15 din cele 16 drone ruseşti, potrivit lui Valery Zaluzhny, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO