ZF 24

Umberto Eco: Cat de mult ar trebui sa ne incredem in Wikipedia?

Umberto Eco: Cat de mult ar trebui sa ne incredem in Wikipedia?
05.10.2009, 11:14 64

"Fiecare dintre noi, in timp ce lucreaza si are nevoie sacontroleze un nume sau o data, apeleaza la Wikipedia. Pentrude-acum scheletica mana de profani, amintesc ca Wikipedia este oenciclopedie online, scrisa si rescrisa continuu de insisiutilizatorii ei", scrie Umberto Eco intr-un editorial publicat inBUSINESS Magazin.

Acesta da ca exemplu pagina dedicata lui Napoleon. Spre exemplu,daca cineva rau intentionat ar scrie ca imparatul nu a murit peinsula Sfanta Elena ci in alta parte, milioane de bine intentionatiar interveni sa modifice textul. Ce se intampla insa "in cazul unuiJohn Smith oarecare?"

Editorialistul se ofera ca exemplu chiar pe sine. "La inceput amintervenit pentru a corecta rubrica ce ma privea, intrucat contineadate eronate sau informatii false (cum ar fi ca eu sunt primulnascut din 13 frati, cand de fapt acesta a fost cazul tatalui meu).Ulterior am renuntat, deoarece de fiecare data cand din curiozitateintram sa-mi revad pagina dadeam peste alte dragalasenii postate decine stie cine."

"Si-atunci cat de mult trebuie sa ne incredem in Wikipedia?", seintreaba retoric autorul intr-un text pe care il puteti citi integral pewww.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO