ZF 24

UniCredit: Creşterea incertitudinilor de pe piaţa locală pune presiune pe leu şi majorează randamentele la obligaţiuni

UniCredit: Creşterea incertitudinilor de pe piaţa...

Autor: Roxana Rosu

30.01.2017, 16:21 240

Analiştii UniCredit apreciază că actualele discuţii legate de graţiere şi amnistie vor continua să pună presiune pe moneda naţională, fiind posibil să vedem o creştere a cursului leu/euro.

Moneda naţională s-a depreciat la finele săptămanii trecute, pe o piaţă atentă la discuţiile privind bugetul şi la cele două ordonanţe de urgenţă legate de amnistie şi modificarea Codului penal, cursul euro/lei închizand vineri la 4,505, în creştere cu 0,2% faţă de deschiderea şedinţei. În prima şedinţă din această săptămană cursul a deschis cu cotaţii similare.

Randamentele obligaţiunilor din Romania au crescut de asemenea, în special cele cu maturitate pe termen lung. "Deşi vedem o cerere foarte mare pentru obligaţiunile cu scadenţă pe termen scurt, interesul pentru obligaţiunile cu maturitate pe termen lung este mult mai limitat, din cauza incertitudinilor locale şi globale", se arată în analiza UniCredit. În opinia economiştilor UniCredit, scenariul macroeconomic anunţat de guvernul Grindeanu este foarte optimist şi incompatibil cu o execuţie bugetară prudentă.

Romania a încheiat anul 2016 cu un deficit de doar 2,4% din PIB, sub ţinta de 2,75%, dar măsurile de relaxare fiscală deja luate şi cele anunţate de autorităţi, combinate cu măsurile de protecţie socială, pun în pericol execuţia bugetară, guvernul urmand să aibă dificultăţi în a menţine deficitul sub 3% în 2017 şi 2018, sunt de părere analiştii UniCredit. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO