ZF 24

Unul dintre cei mai puternici executivi americani se află într-o vizită fulger la Bucureşti

Unul dintre cei mai puternici executivi americani se...

Autor: Radu Bostan

08.05.2015, 16:43 5652

Preşedintele Consiliului de Administraţie al puternicei companii americane General Electric, Jeff Immelt, se află într-o vizită surpriză la Bucureşti vineri, 8 mai. Niciun şef GE în funcţie nu a vizitat Bucureştiul, singurul executiv al companiei americane care a venit in capitală fiind Jack Welch, după ce ieşise însă la pensie.

Immelt, aflat la prima sa vizită în România, a participat la o masă rotundă organizată de Camera de Comerţ Româno-Americană (AmCham), alături de reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie şi ai unor companii, între care Transelectrica şi Transgaz.

Una dintre temele care au fost probabil pe agenda vizitei în România a şefului GE este pregătirea pe plan local a tranzacţiei prin care GE va prelua afacerile din energie ale companiei franceze Alstom, în schimbul a 12 miliarde de euro. În România, compania franceză este unul dintre principalii contractori pentru investiţiile termocentralelor pe cărbune, în special cele din Complexul Energetic Oltenia. Businessul de infrastructură şi transport, în România fiind cel mai vizibil reprezentat de contractul multianual al Alstom pentru mentenanţa metroului din Bucureşti, va rămâne în mâinile francezilor.

Jeffrey Immelt, 59 de ani, lucrează în GE din 1982 şi conduce compania din 2001. El este considerat arhitectul transformării General Electric înapoi într-o companie cu profil predominant industrial, după ce în mandatul predecesorului său, Jack Welch, GE se extinsese puternic în servicii financiare dar şi în divertisment, prin preluarea postului de televiziune NBC.

GE pune în scenă drama amputării diviziei financiare, iar spectatorii de pe Wall Street aplaudă în picioare

În România, General Electric a început să facă afaceri în 1984, compania americană livrând turbogeneratoarele pentru Unitatea 1 şi, mai târziu, Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă.

În 2002, grupul american a intrat într-un parteneriat cu compania românească Turbomecanica pentru a produce la Bucureşti componente de avioane. Din 2007, Unison Engine Components, fabrica din cartierul Militari care produce camere de ardere pentru motoare de aeronave, este deţinută integral de GE. În 2013, ultimul an pentru care sunt date disponibile, fabrica raportase o cifră de afaceri de 110,5 milioane de lei şi profit net de 12 milioane de lei.

Dintr-o fabrică GE din Militari pleacă piese pentru aeronave Boeing şi Airbus

GE mai deţine fabrica de sonde petroliere Lufkin, lângă Ploieşti, cumpărată în 2013 alături de toate operaţiunile companiei texane într-o tranzacţie de 3,3 miliarde de dolari. Deschisă în prima jumătate a anului 2013, după o investiţie de 140 milioane de dolari, din care 28 milioane de dolari au fost ajutor de stat din partea României, fabrica era singura unitate de producţie de utilaj petrolier din Europa.

Reportaj - Lufkin: „Ne doream un hub important de producţie şi dacă vrei să faci o fabrică de echipamente petroliere, atunci te duci într-un loc unde lumea ştie totul despre petrol“

GE a mai furnizat cele peste 200 de turbine eoliene pentru parcul eolian de 600 MW Fântânele-Cogealac, deţinut de grupul ceh CEZ, dar şi turbogeneratorul pentru termocentrala de 860 MW a OMV Petrom de la Brazi.

Activităţile GE în România, Moldova şi Bulgaria sunt coordonate de la Bucureşti de Cristian Colţeanu, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi fost ambasador al României la Roma.

GE nu îşi alege întâmplător şefii afacerilor regionale. Predecesorul lui Colţeanu, Dan Ionescu, provenea de asemenea din sistemul administrativ, fiind director pe relaţia cu Statele Unite în Ministerul Comerţului Exterior în perioada 1977-1984.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO