ZF 24

UPDATE - Toata America este o schema Ponzi. Un fost avocat e acuzat ca a fraudat investitorii cu 1 mld. de dolari printr-o schema financiara piramidala

01.12.2009, 18:59 591

Un fost avocat american s-a predat Biroului Federal deInvestigatii (FBI), fiind acuzat de fraudarea unor investitori cu 1miliard de dolari, printr-o schema financiara piramidala de tipPonzi, informeaza Reuters.

Scott Rothstein, care a fugit in Maroc in octombrie, s-a intorsin Florida la inceputul lui noiembrie, urmand sa apara in fata unuijudecator federal, marti.

Schema Ponzi folosita de fostul avocat, prin care primiiinvestitori erau platiti cu banii obtinuti de la investitoriiulteriori, este similara celei folosita de Bernard Madoff.

La inceputul acestui an Madoff a fost condamnat la 150 de ani deinchisoare pentru operarea unei scheme Ponzi prin care a reusit safraudeze investitorii de 50 miliarde dolari.

Procurorii federali au sechestrat activele lui Rothstein,inclusiv yahtul detinut de acesta.

Fostul avocat este un contribuabil frecvent la campaniilepolitice si a fost deseori surprins de fotografi alaturi depoliticieni americani importanti.

Conform procurorilor, Rothstein a elaborat scema Ponzi incepanddin 2005 si a folosit banii castigati in interes propriu, ducand oviata de lux si realizand o adevarata colectie de masini sport delux din care nu lipseau marci precum Lamborghini sau Ferrari.

Rothstein, in varsta de 47 de ani, a pus bazele firmei deavocatura Fort Lauderdale, care a intrat in colaps luna trecutadupa ce firma a anuntat ca a gasit dovezi conform carora Rothsteina desfasurat o afacere paralela vanzand investitorilor conventiilegale false. Acesta a fost dat afara din barou saptamanatrecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO