ZF 24

Vânzările din comerţ au crescut în primele şapte luni cu 2,7%, susţinute de produse nealimentare şi alimente, în timp ce vânzările de carburanţi au scăzut cu 2,3%. În iulie, avansul cifrei de afaceri din comerţ s-a temperat la 0,7%

Vânzările din comerţ au crescut în primele şapte...

Autor: Roxana Rosu

06.09.2023, 09:34 108

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele şapte luni din 2023 cu 2,7% faţă de perioada similară din 2022, luna iulie aducând o temperare a avansului, la doar 0,7%, faţă de 1,7% în iunie şi 3,1% în mai, arată datele INS publicate miercuri.

Pe serie ajustată sezonier în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comerţul s-a majorat cu 2,6% la şapte luni şi cu 1,2% în iulie.

Evoluţia pozitivă a retailului în perioada ianuarie-iulie a fost susţinută mai ales de creşterea din magazinele cu vânzare predominantă de produse nealimentare, cu 4,4%, urmată de cele care vând produse alimentare, băuturi şi tutun, cu un plus de 3,6%.

În schimb, vânzările de carburanţil pentru autovehicule, în magazine specializate, s-au diminuat în primele şapte luni cu 2,3%, pe serie brută.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, vânzările de produse nealimentare s-au majorat cu 4,1%, iar cele de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 3,1%.  Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 1,4%.

 

Potrivit datelor INS, creşterea de 0,7% din iulie a fost generată de  vânzările de produse nealimentare, care au avut un avans de 5,3%. În acelaşi timp, vânzările de carburanţi şi cele de alimente, băuturi şi tutun s-au redus cu 5,2%, respectiv 0,6% faţă de iulie 2022.

Ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate,  vânzările de produse nealimentare au crescut în iulie cu 5,4%, iar cele de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 0,3%.  Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut  cu 4,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO