ZF 24

Vânzătorii de imobile din Marea Britanie reduc preţurile locuinţelor în cel mai alert ritm din acest an

Vânzătorii de imobile din Marea Britanie reduc...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.08.2023, 13:33 2838

Vânzătorii de imobile din Marea Britanie au redus preţurile locuinţelor în cel mai alert ritm înregistrat din decembrie, fenomen care sporeşte dovezile că ratele ridicate ale dobânzilor afectează capacitatea cumpărătorilor de a-şi permite noi achiziţii, raportează Bloomberg.

Portalul imobiliar Rightmove a declarat că indicele referitor la costul locuinţelor care intră pe piaţă a scăzut luna aceasta cu 1,9%, ajungând la 364.895 de lire sterline (465.620 de dolari). A fost cea mai mare scădere pentru luna august din 2018 şi cea mai accentuată scădere de la sfârşitul anului trecut.

„Piaţa este dificilă pentru mulţi în acest moment, după cei câţiva ani anteriori mai dinamici", a declarat Mike Cole, director general la Imagine Property Group, în raportul publicat luni (21 august). „Vânzătorii trebuie să fie realişti în ceea ce priveşte climatul actual al pieţei". 

Cifrele se numără printre cele mai previzibile dovezi ale slăbiciunii pieţei imobiliare, care s-a consolidat la începutul anului, dar mai recent a pierdut din avânt. Creditorii ipotecari susţin că preţurile scad acum în cel mai rapid ritm de la criza financiară globală de acum mai bine de un deceniu, iar inspectorii spun că agenţii imobiliari au devenit mai pesimişti în ultimele săptămâni.

Ratele la creditele ipotecare au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, după 14 creşteri consecutive ale Băncii Angliei. Factorii de decizie politică se luptă pentru a limita inflaţia, care rămâne mai mult decât triplă faţă de ţinta de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO