ZF 24

Veniturile şi cheltuielile bugetare, aproape duble faţă de 2006

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Gabriel Razi, Sorin Pâslaru

07.11.2013, 22:10 246

Veniturile şi cheltuielile bugetare au crescut cu peste 80% în perioada 2006-2013, iar dacă media încasărilor şi a cheltuilelilor din primele nouă luni se va menţine şi în ultima parte a anului, acest trend se va menţine şi pentru actualul exerciţiu bugetar.

În cazul veniturilor, boomul s-a produs în perioada 2007-2008, vârful creşterilor economiei locale, atunci când încasările au avansat cu peste 50% în numai doi ani. Ulterior ritmurile de creştere s-au domolit, veniturile crescând treptat până la aproximativ 190 de milioane de lei în acest an.

În acelaşi interval, cheltuielile au urmat acelaşi trend de creştere însă ritmurile au fost peste cele ale veniturilor, astfel că în perioada 2007-2008 deficitul s-a dublat. După anul 2009, odată cu acordul cu FMI, Finanţele au ales adeseori să taie banii de la investiţii pentru încadrarea în ţinta de deficit.

Toate guvernele din ultimul deceniu au pus pe masă proiecte pentru majorarea veniturilor prin întărirea disciplinei în colectarea taxelor, dar acestea au rămas doar la nivel declarativ, în timp ce „în teren“ ponderea veniturilor în PIB nu a  depăşit niciodată pragul de 33%.

Spre exemplu, creşterea economică bazată pe agricultură a luat prin surprindere guvernul în condiţiile în care incapacitatea Finanţelor de a colecta bani din acest sector a creat o „gaură“ în veniturile bugetare. O situaţie similară este aşteptată şi în acest an având în vedere că agricultura trece din nou printr-un sezon bogat în recolte.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO