ZF Live

VIDEO ZF Live.„La cererea Consiliului Concurenţei se vor putea pune microfoane în anchete care vizează practici anticoncurenţiale”.Urmăriţi înregistrarea emisiunii de vineri, 28 februarie, cu avocatul Valentin Mircea, fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei

Autor: Octavian Calei

28.02.2014, 16:55 301

„Ancheta penală este în egală măsură aplicabilă şi în cazul Concurenţei însă nu Consiliul ar face asemenea operaţiuni, ci un organ de cercetare penală sub supravegherea unui procuror”, a răspuns Valentin Mircea, fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei (CC), întrebat fiind în cadrul emisiunii ZF Live de vineri, 28 februarie, dacă se pot monta microfoane în cadrul anchetelor autorităţii de supraveghere.

„Situaţii de acest gen au existat în alte jurisdicţii din SUA, Europa, Olanda, Germania. Cu siguranţă vor fi şi în România. Este vorba de latura de criminalizare a încălcării legii concurenţei. S-ar putea să se ajungă şi la interceptări de telefon mobil între oameni care vorbesc între ei de acorduri de preţuri şi orice alte metode folosite în materie”, a adăugat avocatul Valentin Mircea.

El a mai spus că în perioada următoare Consiliul Concurenţei va putea primi informaţii de la angajaţii companiilor despre posibilitatea existenţei unor practici neconcurenţiale.

„Este o metodă care a luat elan în UE, chiar în ţările vecine: în Slovacia, în Cehia, în Ungaria şi în Germania. Autorităţile au softuri speciale prin care poţi trimite un email ca angajat al unei companii şi să semnalezi posibilitatea existenţei unei practici anticoncurenţiale. Colegii noştri din UE chiar plătesc pentru aceste informaţii. La noi nu există un asemenea program dar este posibil să se ajungă până acolo”, a declarat fostul vicepreşedinte CC.

Potrivit lui invitatului ZF Live, o astfel de iniţiativă a fost propusă şi de Liviu Voinea, ministrul Bugetului, în privinţa primirii de informaţii despre cazuri de fraudă fiscală de la angajaţi însă a fost respinsă.

„La noi există o anumită reticenţă la ideea de informator plecată din nişte vremuri de mult apuse. Ar fi util pentru autoritatea publică să primească informaţii şi nu numai în materie de concurenţă, ci în materie de fraudă fiscală”, a spus Valentin Mircea.
 

Aflaţi mai multe despre Consiliul Concurenţei accesând cursurile online de pe platforma ZFelearning:

CUM SA EVITAM PRACTICILE INTERZISE DE LEGEA CONCURENTEI?

şi

Cum sa abordezi investigatiile si inspectiile Consiliului Concurentei?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO