ZF Live

VIDEO ZF Live ”În România avem accize mai mari decât în ţări ca Italia, Austria, în timp ce veniturile sunt mult mai mici”

24.01.2015, 09:20 196

Evaziunea fis­cală este una dintre cele mai im­por­tante probleme cu care se confruntă produ­cătorii şi impor­ta­torii de băuturi spir­toase din Ro­mânia, a declarat Florin Ră­du­lescu, preşedintele Aso­ciaţiei Produ­că­to­rilor şi Importa­torilor de Băuturi Spir­toase, la ZF Live.

Creşterea accizei la alcool de la 1 septembrie 2014 cu 33% până la 1.000 euro pe hectolitru de alcool pur, a afectat cel mai mult segmentul economic de preţ, consumul acestui tip de produse mutându-se într-un procent foarte mare către piaţa neagră.

„Accizele trebuie corelate cu puterea de cumpărare. În România avem accize mai mari decât în ţări ca Italia, Austria, în timp ce veniturile sunt mult mai mici faţă de aceste zone. Întotdeauna când există o fiscalitate exagerată peste puterea de cumpărare, evaziunea fiscală va creşte”, a mai spus preşedintele Aso­ciaţiei Produ­că­to­rilor şi Importa­torilor de Băuturi Spir­toase.

Statul încasează în jur de 90 de milioane de euro din băuturi spirtoase. Dacă eva­ziunea din do­meniu ar ajunge la 20% din piaţă, colectarea accize­lor la buget ar ajunge la 340 mil. euro pe an. La această sumă s-ar adăuga şi o sumă de peste 80 mil. euro din TVA.

Urmăriţi înregistrarea emisiunii ZF Live de joi, 22 ianuarie, o discuţie despre evaziune fiscală

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO