ZF Live

ZF Live. Mihai Popa, legal director, E.ON România şi Justin Anghel, avocat la Popovici Niţu Stoica & Asociaţii: Schema de plafonare a preţurilor şi compensare a facturilor la energie a fost impusă pe cheltuiala furnizorilor, care sunt dependenţi de rambursările ce urmează să vină din partea statului

Mihai Popa, legal director, E.ON România: Practic, operatorii şi-au întreţinut clienţii împrumutându-se.

Mihai Popa, legal director, E.ON România: Practic, operatorii şi-au întreţinut clienţii împrumutându-se.

Autor: Alexandra Matei

16.02.2023, 16:45 175

♦ În prezent, nu se cunoaşte cu exactitate suma pe care statul trebuie să o ramburseze furnizorilor la nivel naţional şi încă se fac calcule în acest sens ♦ În această perioadă, operatorii şi-au întreţinut clienţii fie împrumutându-se de la bănci, fie primind susţinere din partea grupurilor mamă.

Schema de plafonare a preţurilor şi compensare a facturilor, venită odată cu explozia preţurilor la energie de anul trecut, pe fondul conflictului militar din Ucraina, spune Justin Anghel, avocat la Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, a fost impusă pe cheltuiala fur­ni­zorilor de energie, care acum sunt dependenţi de ram­bursările pe care statul urmează să le dea.

El subliniază faptul că astfel de măsuri erau necesare în contextul acestei crize, însă problema este modalitatea în care statul le-a aplicat.

„Am avut o întreagă inflaţie legislativă pe zona de măsuri, statul chiar contrazicându-se uneori. Toate aceste măsuri, statul le-a realizat prin intermediul furnizorilor, care au acoperit măsurile de plafornare şi compensare şi care trebuie acum să-şi recupereze banii. Statul a plafonat preţul, iar diferenţa dintre preţul de achiziţie şi cel de vânzare o acoperă, dar banii ajung ulterior. Schema a fost impusă pe cheltuiala furnizorilor. Nu contestă nimeni necesitatea introducerii unor astfel de măsuri. Problema este modalitatea în care statul le-a aplicat. Ele sunt implementate prin inter­mediul furnizorilor, iar mulţi dintre ei nu şi-au primit banii“, a spus avocatul Justin Anghel la emisiunea online de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO