ZF News

Evaluare la patru malluri din ţară: 540 de euro/metrul pătrat închiriabil, cât un metru pătrat de garsonieră în Ferentari

Evaluare la patru malluri din ţară: 540 de euro/metrul...

Autor: Cristi Moga

11.03.2013, 11:27 2348

Patru malluri din ţară, cu o suprafaţă închiriabilă cumulată de aproape 70.000 de metri pătraţi, au fost evaluate la 38 de milioane de euro, în scădere cu 63% faţă de anul precedent, potrivit raportului financiar al grupului israelian GTC, care deţine la nivel local reţeaua Galleria.

Potrivit acestei evaluări, metrul pătrat închiriabil în proiectele Galleria din Arad, Buzău, Piatra Neamţ şi Suceava a fost evaluat la o medie de circa 540 de euro, echivalentul unui metru pătrat de garsonieră sau apartament în cartierul bucureştean Ferentari, cel mai slab cotat din Capitală.

Proiectul Galleria din Arad poate fi considerat cel mai performant din portofoliul companiei, în condiţiile în care la o suprafaţă închiriabilă de 32.500 de metri pătraţi a fost evaluat la 31,3 milioane de euro, aproape 1.000 de euro/metrul pătrat închiriabil. Chiriile medii în cadrul proiectului sunt de 4 euro/metrul pătrat lunar, iar gradul de ocupare este de 97%, potrivit datelor GTC.

Celelalte trei malluri, situate în Buzău, Piatra Neamţ şi Suceava au fost evaluate la 7 mil. euro şi au fost încadrate într-o categorie de proiecte propuse spre vânzare. Suma creditelor rămase de rambursat pentru cele trei proiecte este de 27 mil. euro, astfel că valoarea netă a acestor active este de minus 20 mil. euro.

“Suprafaţa comercială netă din România se ridică la 32.500 mp închiriabili. Gradul de ocupare este la nivelul de 97% (date valabile pentru proiectul din Arad – n.red.). Valoarea spaţiilor comerciale deţinute în România se ridică la 31,3 mil. euro, comparativ cu un nivel de 84,4 mil. euro în 2011, situaţie rezultată din reclasificarea a trei malluri (Galleria Buzău, Galleria Piatra Neamţ şi Galleria Suceava) în categoria activelor propuse spre vânzare în cel de-al treilea trimestru din 2012 şi din devalorizarea proiectului Galleria Arad, ca urmare a deteriorării condiţiilor economice din România”, afirmă reprezentanţii GTC, companie care s-a remarcat pe piaţa locală în primul rând prin dezvoltarea unor proiecte de birouri ca Europe House, America House şi City Gate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO