ZF News

Radu Crăciun, director de investiţii Eureko pensii: Măsurile luate la Bruxelles sunt bune, dar piaţa vrea "şocuri"

Radu Crăciun

Autor: Iulian Anghel

09.12.2011, 13:35 213

"Uniunea Europeană a făcut o mişcare în direcţia bună, dar lucrul care mă preocupă este că se focalizează către soluţii pe termen mediu şi lung şi nu sunt convins că astfel de soluţii vor fi de natură să aducă linişte pe pieţe, care au îngrijorări pe termen scurt", comentează Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii, soluţiile de criză anunţate în această dimineaţă la Bruxelles, în prima zi a summit-ului Consiliului European.
Soluţiile de control a deficitelor şi de ţinere a lor în frâu sunt bune pe termen mediu, dar nu vor linişti pieţele în legătură cu datoria Greciei, a Portugaliei, Irlandei sau chiar a Italiei, întăreşte el.
Bursele europene au deschis în această dimineaţă în scădere pe fondul temerilor că liderii europeni nu vor reuşi să adopte măsuri urgente şi decisive pentru a opri creşterea dobânzilor obligaţiunilor guvernamentale din zona euro.
Crâciun arată că pieţele aşteaptă măsuri spectaculoase, "şocuri" care să inverseze total tendinţele negative, iar o astfel de soluţie, dacă nu singura, este o intervenţie directă a Băncii Centrale Europene.
În prima zi a summit-ului de la Bruxelles, a fost anunţată decizia ca Banca Centrală Europeană să acţioneze ca agent al Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), dar emiterea de obligaţiuni comune a zonei euro care ar presupune o mutualizare a datoriilor este în continuare respinsă de Germania.
Radu Crăciun crede însă că o astfel de intervenţie ar putea fi anunţată, nu astăzi, ci într-un orizont de timp mediu pentru că oamenii care fac aceste politici sunt, până la urmă, raţionali. Or, dacă eşti raţional, vezi că cea mai proastă soluţie dintre toate este chiar spargerea zonei euro: "Dacă dispariţia zonei euro este cea mai proastă dintre soluţii, atunci de ce să o alegi pe cea mai proastă? Este de preferat o inflaţie mai mare de care se teme Germania în eventualitatea intervenţiei BCE, în faţa perspectivei spargerii zonei euro."
Pe de altă parte, arată Crăciun, nici dacă s-ar fi luat măsuri pe termen scurt, dar ar fi fost ignorate cele pe termen mediu şi lung - precum controlul datoriei şi a deficitelor - lucrurile nu ar fi fost de ajuns. Drept urmare, acum că s-a căzut de acord asupra unor măsuri pe termen lung este nevoie de acele măsuri pe termen scurt pe care le aşteaptă piaţele. Adică de intervenţia BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO