ZF Transilvania

Aeroportul din Cluj-Napoca a accesat două proiecte europene de peste 10 mil. euro pentru achiziţionarea unor noi echipamente de siguranţă şi securitate

Aeroportul din Cluj-Napoca a accesat două proiecte...

Autor: Laurentiu Cotu

02.11.2022, 16:02 116

Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca a accesat două proiecte europene de 43,6 mil. lei ( peste 10 mil. euro) pentru achiziţionarea unor noi echipamente de siguranţă şi securitate. În urma implementării proiectelor, aeroportul din Cluj va dispune de un sistem de control de securitate pentru pasageri, bagaje şi marfă, care va contribui la reducerea timpului de aşteptare la controlul de securitate şi va eficientiza fluxul de procesare a bagajelor, potrivit unui comunicat de presă al Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca. 98% din valoarea celor două contracte este asigurată de la Uniunea Europeană şi bugetul de stat, iar contribuţia aeroportului din Cluj este de 2%.

’’La finalizarea celor două proiecte, pentru care am semnat astăzi contractele de finanţare în cadrul  Programului Operaţional Infrastructură Mare, aeroportul internaţional Cluj va dispune de noi facilităţi pentru pasageri, operatorii aerieni şi ceilalţi parteneri. Noile echipamente pe care le vom achiziţiona vor duce la creşterea gradului de singuranţă şi securitate pe aeroport, în acord cu standardele internaţionale din domeniul aviaţiei civile’’, a declarat David Ciceo, directorul general al aeroportul din Cluj-Napoca, într-un comunicat de presă. Cele două proiecte sunt cofinanţate din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Tot anul acesta, aeroportul din Cluj a accesat un proiect european de 31,2 mil. lei (6,3 mil. euro) pentru construirea unei noi platforme cu 4 locuri de staţionare a aeronavelor. Aeroportul din Cluj este primul aeroport din România şi printre primele din Europa, unde pasagerii nu mai sunt nevoiţi să scoată lichidele şi aparatele electronice din bagajele de mână la controlul de securitate.

Această facilitate vine ca urmare a achiziţionării echipamentelor de scanare standard C3 cu o capacitate avansată şi rapidă  de procesare a bagajelor, determinând reducerea timpului de aşteptare pentru pasageri la efectuarea controlului de securitate. Totodată, au fost achiziţionate şi echipamente de scanare a bagajelor de cală de tip CTX, cu un nivel superior de detectare a explozibililor. Cele două tipuri de echipamente de securitate au fost achiziţionate cu finanţare nerambursabilă de peste 28 mil. lei prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca a înregistrat în primul semestru din acest an un număr de peste 1 milion de pasageri şi estimează pentru anul viitor un trafic de 3 milioane de pasageri. Anul trecut,  aeroportul din Cluj a fost tran­zitat de aproape 1,5 milioane de pasageri, reprezentând o scădere cu 50% a traficului faţă de cel din anul 2019, când au fost înregistraţi aproape 3 milioane de pasageri, conform da­telor furnizate anterior de reprezentanţii aeroportului din Cluj.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO