ZF Transilvania

Afacerile procesatorului de carne Vanbet, controlat de antreprenorul Fănel Bogos,au crescut cu 19,5% în 2021, ajungând la 278,3 mil. lei

Afacerile procesatorului de carne Vanbet, controlat de...

Autor: Laurentiu Cotu

04.10.2022, 10:18 258

Procesatorul de carne Vanbet din Vaslui, controlat de antreprenorul Fănel Bogos, a avut în 2021 o cifră de afaceri de 278,3 mil. lei (56,6 mil. euro), în creştere cu aproximativ 19,5% faţă de anul anterior, când compania a raportat afaceri totale de peste 233 mil. lei (48,2 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Vanbet a realizat anul trecut un profit net de 11,5 mil. lei (2,3 mil. euro), în scădere cu 10,5% faţă de anul precedent, când procesatorul de carne din Vaslui a obţinut un câştig net de 12,8 mil. lei (2,7 mil. euro), conform datelor publice. Compania a avut anul trecut un număr mediu de 835 de angajaţi, cu 103 oameni mai mult decât în 2020.

Vanbet deţine 26 de ferme de păsări (de carne, de reproduceţie, de ouă, de tineret înlocuire), o fermă de prepeliţe, o fermă de vaci şi bivoliţe, o fermă de capre şi oi şi o fermă de porci. Păsările din fermele de pui de carne sunt sacrificate în abatorul din localitatea Strâmtura-Mitoc, judeţul Vaslui, dat în folosinţă în anul 2014. Abatorul de păsări are o capacitate de sacrificare de 6.000 de capete/oră. Fabrica de lapte prelucrează lapte de vacă, capră, oaie şi bivoliţă, obţinând de la iaurturi până la brânzeturi maturate. Fabrica de lapte are o capacitate de procesare de 60.000 de litri de lapte pe zi. Fabrica de procesare procesează carne de pui, porc, vită şi capră, obţinând produse afumate, specialităţi, salamuri, cârnaţi, produse sezoniere, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei. Vanbet deţine mărcile Puiul Campion şi Puiul Haiducesc. Produsele din carne de pui sunt ambalate sub diverse forme: vrac, tăviţă, pungă sau ambalate în atmosferă protectoare (atm).

În cele 13 magazine proprii ale Vanbet sunt comercializate produse din carne de pasăre, ouă de găină şi prepeliţă, lactate de capră, oaie şi vacă şi preparate din carne de pasăre, porc, vită şi capră. Vanbet a dezvoltat şi o reţea de distribuţie a ouălor şi a încheiat contracte de vânzare carne de pui şi ouă cu distribuitori din toată ţara. Compania Vanbet SRL a fost înfiinţată în anul 2001, odată cu achiziţionarea fostului C.A.P. din Gara Banca, localitatea Banca, Vaslui, transformând C.A.P-ul în fermă de găini ouă consum. Compania este deţinută de antreprenorul vasluian Fănel Bogos.

Cei mai mari ju­că­tori din industria cărnii de pasăre sunt Trans­avia din Alba Iulia, o afa­cere con­struită de antre­­prenorul Ioan Popa, Agri­­cola din Bacău sau Aaylex Bu­zău cu brandul Coco Rico, toate trei fiind com­panii antre­pre­no­riale româneşti. Industria alimentară românească mai are puţine sectoare dominate de antreprenori, iar carnea de pasăre este unul dintre ele. Tot în mâinile antreprenorilor mai sunt şi fabricile de mezeluri, pe când producţia de lactate sau de dulciuri este controlată autoritar de companii multinaţionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO