ZF Transilvania

Cea mai stransa cursa prezidentiala

Cea mai stransa cursa prezidentiala
13.12.2004, 00:00 19

Aproximativ 40% din cei 18 milioane de romani inscrisi pe listele permanente se prezentasera pana ieri la orele 17.00 sa-si aleaga presedintele, intr-un scrutin in care, potrivit cifrelor neoficiale ale sondajelor la iesirea de la urne, cei doi candidati ramasi in cursa - Adrian Nastase si Traian Basescu - erau umar la umar.
Prezenta la vot a fost ieri la orele 17.00, ultima raportare a BEC inainte de inchiderea urnelor, cu trei procente mai mica decat cea inregistrata in alegerile legislative si primul tur al prezidentialelor, din 28 noiembrie.
Ceva mai mult un sfert dintre alegatori isi exercitasera, pana la ora 14.00, dreptul de vot (25.09%), in vreme ce, spre orele 17.00, prezenta crescuse spre 40%, potrivit datelor furnizate de BEC.
La Bucuresti, care concentreaza 10% din electoratul tarii, se prezentasera, pana la ora 14.00, 21% dintre alegatori, iar prezenta lor crescuse la 34,2%, la orele 17.00.
Zone cu o prezenta slaba, pana la 30% la orele 1.00 au fost cele din vestul tarii (Satu Mare, Timis, Covasna), in vreme ce o prezenta mai mare s-a inregistrat, ca de fiecare data, in zonele din Moldova si din sudul tarii.
La alegerile parlamentare si prezidentiale din 28 noiembrie, la urne se prezentasera, pana la orele 17.00 43,7% din cetatenii cu drept de vot.
La sectiile de votare imbulzeala a fost mult mai scazuta decat in urma cu doua saptamani, asta si pentru faptul ca nu a existat decat un singur buletin pe care s-a pus stampila si nu trei, precum urma cu doua saptamani. Sectiile speciale, unde au votat cei in tranzit, au inregistra insa un aflux deosebit. Din cauza suspiciunii existentei unor fraude provocare de cei care ar fi votat de mai multe ori, BEC nu a mai permis celor in tranzit sa sa-si exprime optiunile in orice sectie, ci doar in cele special amenajate, de cele mai multe ori in gari.
La Bucuresti, mii de oameni s-au imbulzit astfel - s-a stat la cozi si cate patru ore - la cele sase sectii speciale, lucru care a determinat BEC sa autorizeze alte 11 sectii speciale. Cele mai aglomerate a fost sectia din gara de Nord si cea de la Colegiul Mihai Vieazul, din sectorul I.
Liderii politici au votat, ca de fiecare data in prima parte a zilei. Sub lumina blitzurilor ai au declarat ca au votat, dupa caz, pentru schimbare sau pentru continuitate. Candidatul PSD+PUR ca a votat pentru stabilitate si prosperitate, in vreme ce candidatul PNL-PD, Traian Basescu, a spus ca a votat cu gandul la "o Romanie a romanilor".
parca ceva mai ult decat in alegerile de acum doua saptamani, BEC-ul si Birourile electorale Judetene au fost asaltate cu reclamatii privind nereguli, venite din partea partidelor, dar si a observatorilor.
Principalele neajunsuri semnalate a au fost continuarea campaniei electorale (lucru interzis de lege) in ziua votului.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO