ZF Transilvania

O altfel de poveste despre bradul de Craciun

21.12.2004, 00:00 88



Bradul de Craciun nu mai este doar o prezenta "festiva", un obiect traditional al sarbatorilor din casele romanilor. Dupa model occidental, firmele intampina sarbatorile prin amplasarea unor brazi uriasi in fata cladirilor administrative. Chiar si autoritatile publice incearca sa recreeze atmosfera de sarbatoare prin amenajarea in interiorul parcurilor centrale a unor colturi de lumina dominate de brazi argintii viu impodobiti. Nu in ultimul rand, "moda" brazilor containerizati a patruns si prin curtile vilelor selecte, pe terasele si gradinile oamenilor de afaceri.



Pentru comerciantii acestui tip de brazi, motivatia alegerii produsului oferit de ei este extrem de simpla: splendoarea sarbatorilor de iarna poate fi pastrata tot timpul anului, clientii putand beneficia de aspectul decorativ al unui brad argintiu, care dupa trecerea iernii poate fi plantat in gradina sau poate fi pastrat in container timp indelungat. Molizii argintii (picea pungens glauca) sunt deosebit de aspectuosi dar si rezistenti la mediul uscat, poluat, astfel ca pot fi plantati chiar langa arterele cu circulatie rutiera intensa. Containerizati pot fi folositi ca pom de Craciun, iar dupa sarbatori pot fi plantati sau tinuti in container pana la plantare, in cazul in care conditiile meteorologice nu permit plantarea imediata. In functie de modul de prezentare, de calitatea si de dimensiunile produsului, pretul unui brad variaza intre 60 si 540 de euro.





De la 60 la peste 500 de euro



Kolcsar Zoltan, proprietar al unei firme muresene care din acest an a inceput distributia de brazi argintii, vede tot timpul, in spatele achizitionarii unui astfel de brad, un aspect de business. "Pentru o firma e o achizitie profitabila, deoarece dupa doua saptamani de sarbatoare, bradul nu trebuie aruncat sau taiat, ci se transforma in element decorativ care justifica investitia", spune KolcsA!r ZoltA!n. Cel mai scump brad livrat de Kemo Pharma din Targu Mures depaseste patru metri inaltime si este un molid argintiu cu forma simetrica, replantat si tuns de minim trei ori. Cea mai solicitata varianta de brad are doi metri inaltime si costa intre 150 si 300 de euro. De regula, pentru brazii containerizati preturile sunt mai mari cu 10 euro decat in varianta de balot, iar containerizarea se face la o comanda prealabila.





Reprofilare 100%



Kemo Pharma din Targu Mures activeaza pe piata produselor de pepiniera si a altor produse de gen din primavara anului 2004. "Am infiintat un garden center pe un hectar de teren, unde avem o sera automatizata cu plante de interior si flori uscate pentru amenajarea interioarelor", explica Kolcsar Zoltan. Firma are traditie in domeniul productiei de medicamente, insa s-a reprofilat datorita sistemului de plati din sanatate care a impus o transformare a afacerii.



Alaturi de comercializarea de plante ornamentale de interior, o parte importanta din activitatea actuala a firmei se refera la amenajarea spatiilor verzi. "E un domeniu in care ni s-au solicitat si produse de pepiniera, si astfel s-a nascut ideea de a aduce brazi containerizati", povesteste Kolcsar Zoltan. Pentru livrarea brazilor, firma targumureseana colaboreaza cu producatori din Ungaria si Belgia, pentru ca cele doua tari au o clima asemanatoare cu cea din Romania. Pepinierele din Italia, cunoscute in toata lumea, au fost evitate tocmai din acest considerent. Clima mai calda de acolo nu ar fi asigurat o "viata prea lunga" brazilor, odata adusi in tara.



Chiar daca produsele de pepiniera nu pot fi descrise doar prin marime (forma, simetria, densitatea ramurilor, culoarea pot determina o planta sa aiba o valoare decorativa net superioara alteia de aceeasi inaltime), proprietarul afacerii ii asigura pe clienti de calitatea produselor sale, printr-o colectie foto impresionanta.





Destinatia: firme si vilele de la Cornu



Piata institutionalizata este prima vizata de catre societatea din Targu Mures, detinand 70% din comenzile actuale ale firmei, iar persoanele fizice asigura aproximativ 30% din vanzari. Kemo Pharma a efectuat deja doua importuri care au contabilizat 1.700 de brazi, dar in functie de cereri, firma va mai livra inca o mie de bucati pana la Craciun. "Cea mai profitabila piata este cea bucuresteana, pentru ca acolo sunt firme obisnuite si cu investitii in imagine, fiind dispuse sa plateasca 300 de euro pentru impodobirea institutiei", este de parere Kolcsar Zoltan.



Pana acum, din vanzarea brazilor, firma din Targu Mures a obtinut incasari de 50.000 de euro. "Am livrat brazi in zonele de vile din preajma Bucurestiului, la Cornu si Otopeni, in retele de farmacii dar si catre mari companii din tara", spune directorul Kemo Pharma.



In acest an, Directia Silvica din Cluj va scoate la vanzare 12.600 de pomi de iarna, dintre care 7.200 de molizi si doar 5.400 de brazi. "Judetul nostru este sarac in brazi, doar 3% din padurile de rasinoase din judet sunt ocupate de brazi, iar oferta scade in fiecare an. Nici calitatea pomilor nu mai este cea din anii trecuti, insa romanii se ghideaza dupa traditie si prefera brazii in locul molizilor, care ar putea acopri mult mai usor nevoile populatiei", a declarat pentru ZF Transilvania, Liviu Holonec, director tehnic in cadrul Directiei Silvice Cluj.



Pomii de Craciun au fost repartizati catre ocoalele silvice din zonele montane din jurul municipiului: Belis, Huedin, Somesul Rece, Gilau si Turda, de unde vor fi vanduti prin intermediul agentilor economici. Pentru un brad cu dimensiuni cuprinse intre 0,7 si 1,3 metri, clujenii vor plati 2,5 euro, iar pentru un molid cu aceleasi coordonate, putin peste un euro. La aceste tarife, se adauga anul acesta o taxa de crotaliu (sigilii aplicate pe brazi) de 0,5 euro, care va permite si urmarirea brazilor vanduti ilegal.



Celelalte tarife stabilite de Directia Silvica din Cluj sunt de 3,5 euro pentru un brad de 1,3-2 metri, respectiv 2 euro pentru un molid de aceleasi dimensiuni, aproape 5 euro pentru brazi de 2 pana la 3 metri si 3 euro pentru molizi. "Pentru pomii de iarna ce depasesc 3 metri tarifele sunt stabilite ulterior, pentru ca nu sunt scosi la vanzare, ci vor fi livrati doar in urma unor comenzi speciale", explica Liviu Holonec.





Ce specii de brazi se potrivesc Craciunului?

Picea omorica: molid intepator sarbesc cu o forma columnara, cu crestere lenta, cu frunze verzi si cu o dunga argintie;
Picea pungens: molid intepator cu forma piramidala simetrica
Picea pungens glauca: molid intepator argintiu cu forma piramidala simetrica
Picea pungens glauca Hoopsii: brad argintiu cu frunze albastru cenusii cu aspect similar depunerii de bruma pe frunze, cu forma piramidala nesimetrica
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO