ZF Transilvania

Poti sa dai ochii cu Mos Craciun in tramvai, taxi sau chiar pe Internet

23.12.2004, 00:00 35



Chiar si batranul Mos Craciun a inceput sa se adapteze spiritului vremurilor moderne. Timisorenii il pot contacta pe Mos Craciun prin Internet. Desi darurile sale sunt ceva mai scumpe, posibilitatea eliminarii stresului de sarbatori ii va face pe unii, cu siguranta, sa apeleze si la acest mos ultramodern. La randul lor, pe aradenii care comanda un taxi ii asteapta o surpriza de proportii: la usa casei ar putea sa le bata cel mai iubit personaj hibernal. O companie de taximetre s-a gandit sa-si costumeze cativa soferi in Mosi Craciun pentru a face surprize clientilor. Iar la Cluj, reporterul ZF Transilvania l-a gasit pe cel mai "adevarat" mos Craciun.



Pentru cei care nu au timp de cumparat cadouri, brazi si tot ce tine de sarbatoarea Craciunului, cativa tineri timisoreni intreprinzatori au gasit o solutie inedita. Prin intermediul Internetului, oricine poate comada acum un brad sau daruri pentru cei dragi. Tot ce au de facut este sa intre pe site-ul www.craciuntm.com.#leadend#





E-mail-ul mosului



Invitatia mosului suna astfel: "Cei prea ocupati si care nu au timp de cumparaturi au nevoie doar de un clik! Un click si bradul dorit va fi adus acasa! Un alt click si cadourile personalizate isi vor astepta destinatarii! Dar nu i-am uitat nici pe copii! Ei ii pot scrie Moshului pe adresa moscraciun@mail.com. Asistenta Mosului poate fi contactata sI prin telefon! Ren... teaza sa apelati la serviciile noastre!!!". Semnat, Mosu.





O idee de la Bucuresti



Ideea de a deschide un astfel de magazin virtual in Timisoara ii apartine Ramonei Dogaru. Ideea a preluat-o de fapt de la un prieten din Bucuresti care, anul trecut, doar cu vanzare de brazi, a avut peste o mie de clienti. Cautand finantatori, a ajuns sa apeleze la profesorul Marcel Tolcea, care la randul lui, a apelat la un prieten din Germania. Acesta le-a pus la dispozitie sediul si una dintre firmele sale, pentru ca pana la Craciun nu mai era timp pentru deschiderea altei firme. Astfel, in proiectul "Mos Craciun virtual" au ajuns sa fie implicate destul de multe persoane.





Se poate comanda orice



"Brazii vor fi impodobiti culorile alese de clienti si vor fi demontati la final, la cererea clientilor. Vom furniza brazi romanesti, fiindca sunt mai accesibili fata de cei de import. Noi am facut o oferta pe site, cu cadouri pentru femei, pentru barbati, pentru copii sau personalizate, insa cei ce doresc altceva ne pot cere fara retinere orice, cu conditia ca acel lucru sa se gaseasca in comert", spune Ramona Dogaru, asistenta Mosului.





Preturile mosului



Un Mos Craciun virtual nu se vinde chiar ieftin. Preturile la brazi si cadouri sunt cu 20% mai mari decat cele practicate in comert. Merita, insa, pentru cei ce nu vor sau n-au timp sa se deranjeze. Brazii, in functie de inaltime, costa intre 800.000 de lei si 2.930.000 de lei, gata impodobiti. In pret sunt incluse transportul si, la cerere, despodobirea. Cadourile propuse pe site pentru femei, constand in produse cosmetice, costa 880.000 de lei, cele pentru copii - 680.000, iar cele pentru barbati - 790.000 de lei. Cadourile personalizate, precum tricouri sau cani cu fotografii imprimate pe ele costa 293.000, respectiv 187.000 de lei. Comenzile se primesc pana in 22 decembrie si se onoreaza in cel mult 24 de ore.



"E ceva aparte, care vine in intampinarea unei stari de spirit. Copii chiar cred ca Mos Craciun este computerul. Parintii nu mai au atata timp pentru cadouri si n-au nici imaginatie. In felul acesta, cred ca se pot delega anumite responsabilitati"



Marcel Tolcea, profesor la Facultatea de Jurnalistica din cadrul UVT, scriitor



si, uneori,... Mos Craciun virtual





Mosul ii plimba pe aradeni cu taximetrul



De cateva zile, o calatorie alaturi de Mos Craciun este la indemana oricarui aradean. Insa nu in sania trasa de reni, ci in taxi. O companie locala de taximetre s-a gandit sa angajeze numai Mosi Craciuni pe perioada sarbatorilor, pentru a le face o surpriza clientilor. Succesul a venit imediat: oamenii nu mai solicita la dispecerat decat masini conduse de Mosi.





Sedinte de instruire



In jur de 50 de Mosi se afla in permanenta in trafic in Arad. Au barba lunga si alba, caciula cu ciucure si costum rosu. Reporterul nostru a facut o plimbare cu Mosul, dar nu inainte de a participa la o sedinta de instruire. "Fiti atenti, cand se urca in masina clientul, spuneti si voi traditionalul <Ohohohoho, ohohoho, unde sa te duca Mosul?>, iar cand coboara din taxi, le urati oamenilor <Sarbatori fericite!> si <Un an nou mai bun!>". Pe scurt, cam astea sunt instructiunile pe care le-au primit Mosii inainte de a-si prelua clientii.





Se comanda surpriza



Unii clienti care au facut comanda la taxi au fost foarte surprinsi sa vada ca in fata blocului vine chiar Mosul. "Vai, e chiar Mos Craciun? Ce surpriza placuta!", s-a mirat clienta. Reactiile oamenilor au fost aceleasi, iar reprezentantii companiei de taximetre spun ca aradenii au inceput sa comande masini dotate cu Mos.





Idei pentru Pasti



Chiar daca Mosul este la volan, aradenii care se plimba cu taxiuri nu sunt scutiti de plata cursei. Dar cine se mai uita la cateva zeci de mii de lei cand pe post de sofer este chiar Mosul? Taximetrele vor fi conduse de Mosi Craciun pana dupa Anul Nou. Pentru ca ideea a prins foarte bine, pentru sarbatorile pascale, reprezentantii companiei s-au gandit sa angajeze pe post de soferi niste... iepurasi.





Mosul vatman



Dar Mos Craciun a venit la Arad nu numai cu taxiul, ci si cu tramvaiul. Mosul vatman se plimba prin oras de la inceputul lunii decembrie si va pleca abia dupa sarbatorile de iarna. Vatmanul cu barba alba si cu un sac plin de dulciuri ii plimba gratuit pe copii prin tot orasul, iar celor cuminti le mai imparte si cadouri. Frumos impodobit, cu beteala si beculete colorate, tramvaiul lui Mos Craciun circula pe toate traseele de dimineata pana seara.





D'ale Mosilor



Mosii taximetristi s-au obisnuit cam greu cu barba lunga pe care au fost nevoiti sa o poarte in ultima vreme. Dovada este si incidentul pe care l-a avut unul dintre ei si pe seama caruia se amuza toti colegii Mosi din compania de taximetre. Un Mos care de obicei este barbierit, a uitat de barba alba si a tras o tigara in timpul unei pauze. Numai ca scrumul cazut i-a aprins barba si i-a facut o gaura cat palma. "Mi se parea ca miroase a ars si ca nu e de la fumul de tigara, insa nu mi-am dat seama ca-mi arde barba. He, he, am aruncat-o imediat si am calcat-o in picioare", se amuza Mos patitul.





Cine este de fapt Mos Craciun?



De profesie arhitect specializat in decoratiuni interioare, Paul Basarab a renuntat la aceasta specializare din cauza unei "pasiuni bolnave pentru teatru". A absovit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in 1974 si de atunci este actor al Teatrului National din Cluj.



Era elev in clasa a cincea cand l-a interpretat prima data pe Mos Craciun, la o serbare organizata la scoala. Rolul i-a placut de atunci, cu toate ca la el acasa, Mosul nu venise niciodata. Dar fiind fascinat de actorie a intrat destul de usor in "pielea celui mai celebru personaj al copilariei", pe care avea sa-l interpreteze, din nou, in anii de liceu, iar apoi la maturitate, pe scena Teatrului National din Cluj sau in casele, gradinitele, librariile si chiar magazinele care vroiau sa-i bucure pe cei mici cu ocazia sarbatorilor.





Bucuria de a fi Mos Craciun



In anul 1999, o firma clujeana specializata in organizarea de evenimente l-a contactat pe Paul Basarab pentru a-i propune sa-l interpreteze pe Mos Craciun in cadrul unor petreceri private. A acceptat atunci, atat din considerente financiare, cat mai ales datorita simpatiei pentru cei mici. Pentru business-ul firmei clujene, actorul Paul Basarab era Mosul ideal: barba era autentica, privirea la fel, iar vocea si tonalitatea il recomandau pentru a fi Mos Craciun. "Eram angajat pentru un rol, dar era unul interpretat cu drag, pentru ca iubesc copiii. De altfel, in clipa in care incetam sa fim copii, am murit", spune Paul Basarb.



La nici una dintre petrecerile private la care a participat nu avea texte scrise de acasa, ci de fiecare data improviza, indemnat de curiozitatea celor mici. "In Ajunul Craciunului realizam 12 show-uri diferite, in 12 locatii unde erau adunati cel putin zece copii pentru fiecare rol. In momentul in care intram in case, nu mai eram Paul Basarb, ci Mos Craciun. Jumatate de ora, cat dura un spectacol, aveam nevoie de toata energia, pentru ca cei mici sunt de o spontaneitate cumplita si trebuie sa fii intotdeauna atent", isi aminteste Paul Basarb. Cele mai amuzante momente erau legate de "verificarea barbii albe a Mosului", pentru a se lamuri daca este sau nu autentica. "Copii pun intrebari multe, dar mai ales serioase, pentru ca atunci cand sunt mici sunt autentici. Abia apoi, scoala si ulterior viata ii invata sa minta", este de parere actorul clujean.





Spectacole pentru copii



"Mos Craciun" joaca in piese de teatru pentru copii (12 ani a jucat in Fluierul Fermecat, cate doua, trei spectacole pe zi), scrie versuri, picteaza, sculpteaza. "Din 1974 nu am scapat decat o singura piesa pentru copii jucata pe scena teatrului clujean, si pe aceea datorita unui alt angajament", isi aminteste Paul Basarab. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO