ZF Transilvania

Primăria Oradea s-a împrumutat cu 20,9 mil. euro de la BEI pentru investiţii în transport, iluminat public şi regenerare urbană

Primăria Oradea s-a împrumutat cu 20,9 mil. euro de la...

Autor: Laurentiu Cotu

27.06.2023, 18:21 56

Primăria Oradea a semnat un contract de împrumut de 20,9 mil. euro cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), pentru finanţarea de investiţii în transportul urban, regenerarea urbană şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a şcolilor, clădirilor publice şi iluminatului stradal. Acordarea acestui împrumut vine ca urmare a unei colaborări pe termen lung între BEI şi municipalitatea orădeană, potrivit unui comunicat de presă al primăriei Oradea. În ultimii 15 ani, grupul BEI a acordat primăriei Oradea aproape 115 milioane de euro, sub formă de împrumut, în vederea sprijinirii dezvoltării oraşului.

’’Parteneriatul nostru cu Banca Europeană de Investiţii durează deja de 15 ani, generând pentru administraţia publică orădeană un sprijin financiar important prin care am reuşit să finalizăm mari obiective de investiţii pentru comunitatea noastră, dar şi un transfer de know-how către noi. Practic, cu banii împrumutaţi am reuşit să dublăm investiţiile din resurse proprii. Am dovedit că ne luăm în serios angajamentele şi ştim să gestionăm situaţiile dificile, ceea ce, cred, ne face un colaborator de încredere. Faptul că am obţinut acest credit de investiţii se datorează unor negocieri de succes purtate de către specialiştii din cadrul primăriei Oradea cu oficiali BEI şi o dovadă a încrederii acestora în stabilitatea financiară a municipiului’’, a precizat Florin Birta, primarul municipiului Oradea, într-un comunicat de presă.

’’Având în vedere progresul pe care l-a înregistrat economia ţării în ultimii 30 de ani, sunt mândră că grupul BEI, ca bancă a UE, a putut să o susţină oferind finanţare pentru şcoli, spitale, infrastructură publică, universităţi şi transport mai bune şi sprijinind acţiunile climatice şi micile întreprinderi. Angajamentul nostru faţă de România rămâne puternic, aşa cum o demonstrează noile finanţări, în valoare de 675 milioane de euro, pentru transport, dezvoltare urbană şi micile întreprinderi, din care 600 milioane de euro contribuie la implementarea mecanismului de redresare şi rezilienţă’’, a declarat Lilyana Pavlova, vicepreşedinta BEI, la evenimentul de semnare a contractului de finanţare de la Oradea.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia şi lucrează în România de la începutul anilor 1990. Ţara noastră găzduieşte unul dintre cele mai mari birouri ale grupului BEI din lume şi este cel mai mare beneficiar de consultanţă din partea BEI, care sprijină autorităţile române în pregătirea şi punerea în aplicare a proiectelor cofinanţate cu fonduri UE. De la înfiinţarea sa, BEI a oferit finanţare în valoare de 2,3 miliarde de euro prin 115 contracte în România. Se preconizează că aceste investiţii vor genera finanţare de aproximativ 6,5 miliarde de euro, iar până acum au susţinut peste 381.000 de locuri de muncă.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO