ZF Transilvania

Ungaria, important partener turistic al Romaniei

26.04.2004, 00:00 38



Interesul firmelor maghiare pentru industria turistica din Romania este demonstrat de investitiile pe care companiile din tara vecina le-au realizat la noi. Cel mai important investitor maghiar in turismul din Romania este Danubius Hotels Group, societate ce detine pachetul majoritar de actiuni (56%) la Salina Invest din Targu Mures. In proprietatea societatii se afla in momentul de fata 3 hoteluri si o baza balneoclimaterica din statiunea Sovata. Investitia in reconstructia Hotelului Sovata s-a ridicat la 7,5 milioane de USD, iar pentru acest an se urmareste o investitie de 3,5 milioane de USD pentru reconstructia Hotelului Bradet. Acesta va oferi turistilor, in cele 92 de locuri de cazare, confort de 4 stele. "Trebuie sa vedem cum intra pe piata hotelul Sovata, inainte de a demara alte investitii. In prezent, din cele 168 de camere, 92 sunt ocupate, ceea ce ma determina sa cred ca in sezon, hotelul va avea un grad maxim de ocupare", spune, Wisky Peter, director general la Salina Invest.



O alta zona atractiva pentru investitile turistice maghiare o reprezinta hotelurile din zona Covasna-Harghita. In 2001, societatea Hotel Tarnava 2000 din Odorheiul Secuiesc a intrat intr-un parteneriat cu Valto 4 Libra din Ungaria. In prezent peste 92% din capitalul social este detinut de firma maghiara care a investit peste 3 milioane de USD in reconstructia hotelului Tarnava.



Schimbul turistic Romania-Ungaria a inregistrat cresteri spectaculoase in ultimii ani. Daca in 1998, s-au inregistrat 120.000 de innoptari ale turistilor romani in Ungaria, in 2003 s-a ajuns la 206.000, cresterea fata de anul precedent fiind de 23%. "Nu exista date de incredere, pentru ca se face doar o statistica de granita care contabilizeaza intrarile, dar probabil numarul turistilor e mult mai mare decat cel oficial. La acest nivel, intrarile romanilor in Ungaria s-au apropiat de 6 milioane de vizitatori in 2003", spune Biro Gaspar, directorul sectiei Turism din cadrul Consulatului General al Ungariei.



Afluxul mare de turisti maghiari in Romania se datoreaza in parte sI deschiderii Biroului de Promovare pentru turism la Budapesta, la sfarsitul anului 2003. Radulescu a folosit pilejul pentru a sublinia necesitatea infiintarii la Cluj a unei agentii de promovare a turismului regional. In 2003, unitatile de cazare din judet au inregistrat 11.845 de innoptari ale turistilor maghiari. Potrivit datelor Directiei Generale de Statistica Regionala, anul trecut, din totalul de 214.271 de vizitatori care au ales Clujul ca destinatie turistica, 59.146 erau turisti straini.



In Ardeal, participarea in turism este bine reprezentata de industriile mici prin familiile care inchiriaza case la tara. Acestea exista in localitati in care nu s-au dezvoltat industrii majore, meritul principal fiind de a scoate la suprafata valorile locale. Ca fenomen economic, turismul are efect multiplicativ: investitii in drumuri, infrastructura, industrie hoteliera, industrie alimentara, vinuri sau artizanat. Comuna Sancraiu,din Cluj, are o bogata traditie in agroturism. Locuitorii, in proportie de 90% de nationalitate maghiara, si-au adaptat gospodariile cerintelor unui turism de calitate. Capacitatea totala de cazare a pensiunilor din comuna clujeana este de 90-95 de locuri pe zi, iar tarifele se situeaza intre 15-40 de euro/zi. In 2003, casa lui Csaki Attila a gazduit peste 160 de turisti, in cea mai mare parte din Ungaria.



In 2003, peste 1,5 milioane de turisti maghiari au vizitat Romania Sosirile inregistrate in turism dinspre Ungaria spre Romania au inregistrat o crestere de 35% in 2003, fata de anul precedent, a declarat la Cluj, Nicu Radulescu, secretar de stat in MT. "Trebuie sa-i determinam pe turistii unguri sa viziteze si locatii din afara Transilvaniei. Un interes mare capata ecoturismul, datorita Deltei Dunarii, dar ne propunem sa atragem turistii si in Nordul Moldovei, al Olteniei si Bucurestiul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO