ZF Transilvania

Va fi gata Cluj Arena până în august? Vedeţi aici cum arată şantierul

Va fi gata Cluj Arena până în august? Vedeţi aici cum arată şantierul

Cluj Arena

Autor: Laurentiu Cotu

24.03.2011, 14:48 501

Unul dintre cele mai importante obiective ale Clujului, stadionul Cluj Arena,este finalizat în acest moment în proporţie de circa 60%, urmând săfie dat în folosinţă în luna august. Lucrările de construcţie astadionului sunt finalizate în proporţie de 80-85%, iar cele deinstalaţii în proporţie de 30%. În prezent se lucrează laacoperişul celor două peluze a stadionului, structura de rezistenţăa acoperişului urmând să fie finalizată în decursul a douăsăptămâni.

Materialele folosite la instalarea acoperişuluiau fost aduse din mai multe ţări (tabla este fabricată în Finlandaşi prelucrată în Germania. Potrivit constructorilor, învelitoareastadionului îşi va schimba culoarea în funcţie de unghiul din careeste privită. Administraţia judeţeană spune că lucrările deconstrucţie decurg conform proiectului, urmând ca finalizareainvestiţiei să fie realizată în termenul prevăzut de contract,adică luna august 2011.

Obiectivele Clujului în 2011:stadion, pistă aeroport, spital, drumuri, rampăecologică

''Suntem încrezători că această investiţie va fi gata la timp,astfel ca în perioada septembrie-octombrie 2011 să poată fiorganizat primul eveniment sportiv'', a declarat pentru ZFTransilvania Radu Bica, vicepreşedintele Consiliului JudeţeanCluj.

Contribuţia financiară a administraţieijudeţene pentru realizarea acestui proiect a fost uşurată,după ce guvernul a decis să sprijine acest proiect cu 14 mil. euro.Lucrările la noul stadion din Cluj au început în vara anului 2009,iar conform proiectului, finalizarea construcţiei este prevăzutăpentru luna august a acestui an. Valoarea totală a investiţiei esteestimată la 130 mil. lei (circa 31 mil. euro).

Noulstadion va avea o capacitate de 30.596locuri, dintre care 29.648 locuri lagradene şi 948 în loje pentru VIP-uri. Construcţiaeste concepută prin îmbinarea a două tribune şi două peluze, iarstadionul va dispune de vestiare, săli de conferinţe, spaţii pentrucluburile sportive (atletism, scrimă, ciclism, box, haltere, lupte,tenis de masă), spaţii de antrenament acoperite, muzeul sportuluişi cabinete medicale. Potrivit oficilalilor CJ Cluj, noul stadionva corespunde normelor FIFA, va fi în proporţie de85% acoperit şi va dispune de un număr de 1.700 de locuri deparcare.

Consiliul Judeţean Cluj urmează să realizeze înacest an lucrările care ţin de accesul în arenă şi amenajările dinjurul obiectivului, în paralel urmând să fie înfiinţată o firmăcare să administreze acestă construcţie.

Stadionul care va lua locul vechii arene construite în anul 1911a fost inspirat din alte circa 100 de stadioane şi structuri deproporţii de la Coloseumul din Roma până la stadionul Glendale dinArizona, finalizat în anul 2006. Lucrările de la stadionul din Clujau fost atribuite unui consorţiu exclusiv "transilvănean", dinacesta făcând parte firmele Con-A Sibiu, Transilvania Construcţii,DAS Engineering Grup, ACI Cluj, Dico şi Ţigănaş, Grup 4 Instalaţii,Bogart Construct SRL şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. În acestmoment pe şantierul stadionului Cluj Arena lucrează 400 demuncitori, iar odată cu demararea lucrărilor de instalaţii numărulmunitorilor la creşte până la 500 de oameni.

''Până în momentul de faţă lucrările executatese ridică la mai mult de jumătate din valoarea contractului, celemai costisitoare fiind lucrările de montare a instalaţilor,finalizate în prezent în proporţie de 30%. Nu credem că vor existămotive să prelungim termenul de finalizare a construcţiei, chiardacă au fost efectuate şi lucrări suplimentare, neprevăzute încontract. Luăm totuşi în calcul şi varianta nefinalizării la timp aproiectului, însă perioada nu cred că va depăşi 30 de zile'', adeclarat pentru ZF Transilvania Ioan Aşchilean, preşedinteleconsorţiului de constructori ai Cluj Arena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO