Ziarul de Duminică

10 ani de film în 7+1 poveşti/ Ziarul de duminică

10 ani de film în 7+1 poveşti/ Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

04.12.2014, 00:57 106

Marius Şopterean

7+1 poveşti despre film

Memorie şi film

Anii 1950-1960

Volumul 2

Editura Tritonic

Marius Şopterean (născut în 1964) a absolvit în 1989 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, secţia regie de film şi televiziune. Între anii 1989 şi 1991 este ajutor de regizor, iar între anii 1992 şi 1994 este autorul a trei filme documentare de scurtmetraj. În prezent este conferenţiar la Academia de Teatru şi Film „I.L. Caragiale” din Bucureşti, catedra Regie de film şi televiziune. Autor a mai multe scenarii şi regizor de teatru, debutează în 1995 cu filmul de ficţiune de lung-metraj „Confesiune”.

Volumul de faţă e un fel de omagiu adus maeştrilor cinematografiei din anii 50 şi 60:

„Cu anii cincizeci ne găsim într-unul din acele momente de excepţie ale cinematografiei europene şi nu numai, care au reconfigurat faţa cinematografiei universale şi au deter­minat, prin titlurile filmelor şi prin activitatea a numeroşi importanţi regizori, naşterea cinematografului de tip Nou, a celui personal, intim, subiectiv şi obsesiv. Astfel au apărut în doar câţiva ani cinematograful nou francez, apoi ger­man, cinematograful nou maghiar, polonez sau cehoslo­vac, şcoala spaniolă de film, curăţenia şi patetismul noii poetici a cinematografului rusesc, precum şi două titluri importante în filmul românesc: Scurtă Istorie - Ion Popescu Gopo şi La Moara cu noroc - Victor Iliu.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO