Ziarul de Duminică

297 de eroi necunoscuţi/ de Ziarul de duminică

297 de eroi necunoscuţi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

05.10.2012, 00:04 179

Zicu Ionescu, Remus Petre Cîrstea

Martiri argeşeni şi musceleni.

1939-1989

Editura Tiparg

Un volum extrem de interesant despre "eroi necunoscuţi", cum subiniază încă din titlul argumentului col. Dr. Cornel Carp, Comandantul Centrului de Studii şi Păstrare a Arhivelor Militare Istorice "Geneal Radu Rosetti" din Piteşti. Cartea îşi propune să prezinte opiniei publice şi specialiştilor prima culegere de date asupra vieţii argeşenilor şi muşcelenilor care au fost ucişi pentru convingerile lor social-economice, cultural-politice şi religioase în perioada cuprinsă în titlu. Sunt 297 de biografii. Dicţionarul este prefaţat de câteva pagini de cronologie a perioadei 1939-1989.

Ioan-Aurel Pop, Ana Dumitran, Jan Nicolae

One Hundred Years Since the Birth of Emil Turdeanu

Transylvanian Review vol. XXI, Supplement no 1, 2012

Academia Română, Centrul de Studii Transilvănene

Emil Turdeanu (1911, Şibot, Alba - 2001) a fost un filolog şi istoric literar român din exil, profesor la Catedra de limba română de la Sorbona. A lucrat ca cercetător la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Paris (1948-1977). A predat limba şi literatura română la Sorbona (1948-1972) şi apoi limba română la Universitatea La Sapienza din Roma (1977-1983). A editat două reviste importante ale exilului românesc: "Revue des études roumaine" şi "Fiinţa românească". Biografia şi, desigur, bibliografia istoricului literar şi memorialistului Emil Turdeanu (1911-2001) nu se cunosc cum trebuie nici la un deceniu de la trecerea sa în eternitate.
Istoricul literar Emil Turdeanu a fost unul dintre cei mai străluciţi discipoli ai lui Nicolae Cartojan, specialist în domeniul vechii culturi şi literaturi. Volumul de faţă cuprinde studii dedicate memoriei lui Emil Turdeanu cu ocazia centenarului naşterii savantului. Sunt patru secţiuni distincte: "Magister et Historia", "Libri Ecclesiae", "Ars Ecclesiae" şi "Ecclesia et Historia". În total, optsprezece autori semnează şaptesprezece contribuţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO