Ziarul de Duminică

Art Encounters la Timişoara/ de Ziarul de duminică

Afişul expoziţiei

Afişul expoziţiei

Autor: Ziarul de Duminica

08.10.2015, 23:46 103

Timp de o lună, Timişoara devine capitala artei contemporane româneşti. În perioada 3-31 octombrie 2015 va avea loc prima ediţie „Art Encounters”. Intitulat Aparenţă şi Esenţă, evenimentul este curatoriat de Rainald Schumacher şi Nathalie Hoyos, Berlin. Evenimentul este conceput ca un dialog între arta contemporană românească şi contextul internaţional actual, dialog facilitat de un număr de artişti români ale căror lucrări sunt recunoscute atât în România, cât şi în străinătate (Horea Bernea, Ştefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupaş, Alex Mirutziu, Paul Neagu), dar şi de artişti străini care fac referire la spaţiul românesc în opera lor (Saâdane Afif, A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén).

Pentru prima dată în contextul românesc se contruieşte un dialog curatorial între diferite generaţii de artişti români, începând cu cei care au fost activi în perioada comunistă – fie în ţară, în contextul unei izolări impuse (Grupul Sigma, Geta Brătescu, Ion Grigorescu), fie în străinătate, în exil (Paul Neagu, Andre Cădere) – şi continuând cu cei care s-au afirmat în anii ’90 (Dan Perjovschi, Sub:REAL) sau la începutul anilor 2000 (Ioana Nemeş, Ciprian Mureşan, Mircea Cantor).

Timp de o lună, oraşul Timişoara se va transforma într-o veritabilă galerie de artă contemporană unde peste 100 de artişti îşi vor expune lucrările în 17 locaţii diferite, cum ar fi Muzeul de Artă, Memorialul Revoluţiei, Sinagoga din Cetate, Halele Timco, sau Cazarma U, unde 12 galerii de artă contemporană vor prezenta mici expoziţii.

De asemenea, Art Encounters este unul dintre cele mai mari proiecte culturale care reuneşte oraşul Timişoara şi Arad. Prezenţa Art Encounters în Arad este reprezentată prin patru expoziţii, în trei locaţii: fabrica TEBA, Atrium Mall Arad şi Muzeul de Artă.

Diferitele expoziţii oferă publicului o perspectivă coerentă, prin juxtapunerea unor lucrări create anterior, văzute doar de un public mic, cu lucrări noi. Un număr de 30 de lucrări au fost create special pentru acest eveniment.

 

Repere ale evenimentului:

– reconstrucţia pentru prima dată în 37 de ani a instalaţiei multimedia Multivision 1 (1972-1978) a grupului Sigma, care a activat în Timişoara în anii ’70-’80;

– transmisia live găzduită de DJ Angel şi orchestrată de Saâdane Afif, care are loc în ziua deschiderii evenimentului;

– Odă Materiei de Matei Bejenaru, performance ce se va desfăşura în Piaţa Libertăţii: o piesă pentru cor, toboşari, vioară şi soprană compusă de Gabriel Mălăncioiu exclusiv pentru Art Encounters. Corul este format din deţinuţi de la Penitenciarul Timişoara;

– pentru prima dată expusă în România, o instalaţie care îţi dă impresia că ai pătruns în studioul unui maestru: Darwin’s Room de Adrian Ghenie, reproducere tridimensională, în mărime naturală, realizată după o mică pictură în ulei atribuită lui Rembrandt, din 1632, Filozoful în meditaţie, şi care acum se găseşte la Louvre.

– o lucrare de Ana Lupaş în spaţiul numit Geam MAT al Muzeului de Artă, mică „galerie” vizibilă doar din stradă. Instalaţia este o reflecţie asupra întrebării cum o lucrare efemeră, ca şi cea a artistei, produsă în anii 1970, ar putea supravieţui istoriei.

– schiţe de Geta Brătescu, pentru prima dată expuse publicului, intitulate K (1976-1978), ce ar putea fi o trimitere la romanul lui Franz Kafka Castelul şi la regimul comunist opresiv.

– Arta organizării unei expoziţii – un workshop cu studenţii Facutăţii de Artă.

Programul Art Encounters va cuprinde şi numeroase ocazii de dialog între publicul larg, artişti, curatori, critici de artă, menite să apropie timişorenii de fenomenul artei contemporane.

Timişorenii vor avea, astfel, ocazia să urmărească prelegerile unor importanţi curatori, reprezentanţi ai unora dintre cele mai prestigioase instituţii de artă contemporană din lume, precum Tate Modern Londra, Centre Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Modernă din New York.

Rainald Schumacher & Nathalie Hoyos

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO