Ziarul de Duminică

BESTSELLER INTERNATIONAL/ Evenimentul literar al anului 2009

BESTSELLER INTERNATIONAL/ Evenimentul literar al anului 2009
20.01.2010, 14:46 19
"The Original of Laura" (sau "Tool", cum il alinta acronimicautorul) este un roman la care marele scriitor american de originarusa Vladimir Nabokov a scris pâna in clipa mortii, in 1977, si alcarui manuscris nu a fost vazut, pana de curand, decât de catresotia (Vera) si de fiul sau. Nabokov a cerut ferm ca documentul safie distrus, insa familia, pret de 30 de ani, a ezitat intrepublicarea si arderea lui. In aprilie 2008, Dmitri Nabokov, fiulscriitorului, si-a anuntat intentia ferma de a-l tipari, iarprogramul de stiri Newsnight s-a grabit sa anunte ca va fievenimentul literar al anului 2009.
Ar mai trebui poate spus ca marea decizie de tiparire a fostluata cam ca in Hamlet, pentru ca spiritul tatalui (zice Dmitri) is-a aratat, ingrijorat de crizele de constiinta ale odraslei, sii-a comandat sa "valorifice manuscrisul". Caile erau cel putindoua: vanzarea filelor nabokoviene catre un colectionar bogat sianonim (care nu ar fi dezvaluit niciodata continutul manuscrisului)sau tiparirea. Cum cea de-a doua formula se putea dovedi o sursadurabila de parale (pentru fiecare editare si traducere in parte -cu mentiunea ca varianta in rusa urma sa fie operata de insusiDmitri), ezitarile celor trei decenii au ajuns la un liman fericitpentru mostenitor.
Iata ca volumul a aparut, pe 17 noiembrie 2009, la Knopf-Random House, in Statele Unite, si la Penguin in Marea Britanie.Mitul a coborat in realitate. Cartea, inceputa in 1974, si-acapatat viteza de croaziera de-abia in 176, "cu cinci-sase fise pezi, multe dintre ele rescrise". La sfarsitul lui aprilie, Nabokovtranscrie forma definitiva a cincizeci de astfel de fise. La scurttimp, cade in baie si se loveste violent la baza cranului. Urmeazaspitalul, delirurile, spasmele, bronho-pneumonia si, apoi, pe 2iulie, la Lusanne, moartea. O moarte nu atat de amuzanta pe catsi-ar fi dorit-o autorul, potrivit sentintei din subtitlulneterminatului sau roman: "Dying is fun". Pentru "aficionados" sau,pur si simplu, pentru nerabdatori, iata subiectul ultimului romanal unuia dintre ultimii marii scriitori ai veacului XX: PhilippeWilde, cercetator si neurolog, de o considerabila corpulenta, estecasatorit cu cu femeie subtirica si frivola, numita Flora. De faptnu de ea este indragostit Philippe, ci de femeia, astazi moarta, pecare aceasta i-o aminteste dureros si pe care a cunoscut-o cu multiani in urma: Aurora Lee. Moartea si ceea ce se afla dincolo de ea -adica o tema care l-a fascinat dintotdeauna pe Nabokov - se afla incentrul aventurii. Wilde, prezent si carnal la inceputul primelorsecvente ale romanului, prinde treptat sa se stearga, sa dispara,incepand din varful degetelor de la picioare spre cap, prinmeditatie.

Dmitiri afirma ca aceste pagini, constituind "chintesentacreativitatii tatalui sau" nu puteau fi aruncate in uitare. Dinpunctul meu de vedere, facand acest gest si transportandu-ne intr-oodisee mercantila de prost gust, Dmitri a inceput treptat sa sestearga, sa dispara, pornind de la cap spre varful degetelor de lapicioare, cu atat mai mult cu cat, in decembrie, a scos simanuscrisul la vanzare publica (la Christie's), la un pret depornire de 600.000 de dolari. Traiasca literatura postuma!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO