Ziarul de Duminică

Cartea de literatura

Cartea de literatura
04.02.2009, 16:35 39

 
Radu Cosasu
 
Opere I
 
Maimutele personale. Povesti pentru a-mi imblanzi iubita. Alti doi ani pe un bloc de gheata
Editura Polirom
 
Volumul apare in colectia coordonata de Daniel Cristea-Enache. Prefata Sandei Cordos este probabil unul dintre cele mai bune texte despre destinul si evolutia literara a lui Radu Cosasu, care si-a petrecut prima parte a vietii „pe altarul revolutiei" si a publicat un numar de volume supuse realismului socialist, dar, odata cu lucrarea care deschide acest volum, a intrat intr-o etapa noua, trecand de la fictiune la autobiografie, reusind sa se reinventeze si sa aiba o noua biografie de scriitor. Volumul de Opere cuprinde o Cronologie oferita chiar de autor si este primul dintr-o suita de mai multe (nu ni se spune cate) in care, aproape sigur, va aparea opera viabila a autorului.
 
 
 
 
Ion Vianu    
 
Investigatii mateine
Editura Biblioteca Apostrof
 
 
Volumul, dupa cum marturiseste autorul in Preliminarii, nu se doreste o biografie sistematica a lui Mateiu Caragiale, ci, mai ales, o tentativa de a stabili unele conexiuni inca nu indeajuns subliniate intre opera si viata acestuia. In demersul sau, Ion Vianu acorda un rol de seama ipotezei, metoda frecvent utilizata in practica psihanalitica si psihiatrica, cu atat mai mult cu cat declara ca a facut cateva mici descoperiri de natura biografica stimulatoare. Lucrarea este insotita de o «cronologie psihologic-semnificativa» a autorului Crailor, precum si de o savuroasa Addenda, intitulata O plimbare pe strada Matei Caragiale.
 

 
 
 
Mircea Oprita  
 
Cronici de familie
 
Editura Casa Cartii de Stiinta
 
Volumul, subintitulat SF-ul romanesc dupa anul 2000, este conceput ca un grupaj de cronici consacrate pe de o parte literaturii de gen actuale, care, in opinia autorului, incearca in mai mare masura ca pana acum formula unei rafinate sinteze printr-o inspirata alchimie de natura stilistica, iar pe de alta criticii si istoriei literare dedicate acestui domeniu. Autorii analizati alcatuiesc «o familie (de unde si titlul cartii ) spirituala ceva mai aparte, nu mai putin onorabila ca altele din acest conglomerat tot mai divers si, astfel, tot mai interesant care incepe sa fie literatura contemporana.»
 
 
 
Stephen Fry
 
Mincinosul
Editura Humanitas
Adrian Healey minte aproape patologic. Placerea lui suprema pare a fi trimiterea interlocutorului pe piste false. La scoala sau pe terenul de crichet, acasa sau la carciuma, printre prieteni sau dusmani, dupa masa sau inainte de sex, Adrian Healey toarna gogosi. Cum insa orice nas isi are nasul, Healey se vede atras intr-o aventura in care nimic nu e ce pare-a fi. In care trombonistului ii vine randul sa fie trombonit. Cel ce orchestreaza totul este profesorul Donald Trefusis, oaia neagra a unui colegiu din Cambridge, pederast, lingvist cu limba ascutita, om cu un simt al umorului navalnic si cu o scoala a vietii in care n-a avut o ora de pauza. Traducere din limba engelza si note de Radu Paraschivescu.
 
 
 
 
Oksana Zabusko
 
Studii in teren despre sexul ucrainean
Editura ART
 
O poveste de dragoste vazuta prin ochii unei intelectuale puternice si moderne, un roman confesiv despre imposibilitatea femeilor si a natiunii in sine de a se realiza in contextul Ucrainei postsovietice. Eroina Oksana viseaza la o mare iubire, il intalneste pe Mikola, dar sperantele ei la fericire sunt zadarnicite, caci barbatul („noul barbat ucrainean") demonstreaza in relatia lor compelxul de inferioritate al tuturor postsovieticilor. O carte despre alegerea femeilor de a trai pentru creatie ca spatiu al libertatii, in contrast cu lumea politica a barbatilor. Traducere din limba ucraineana si note de Ovidiu Hanceriuc.
 
 
 
 
Andrei Makine
 
Recviem pentru Est
Editura Agora
 
Traducere din limba franceza de Ileana Cantuniari. Postfata de Adrian-Nicolae Popescu. Pesonajul narator este un medic militar, urmasul unor barbati care au suportat atrocitatile anilor 20 (bunicul), barbariile celui de-al doilea Razboi Mondial (tatal), trimis de sovietici ca informator in zonele de conflict permanent cu americanii, „unde traieste senzatia organiza a zadarniciei, a dizolvarii tuturor valorilor umane in creuzetul diabolicelor jocuri pentru putere".
 
 
 
Dumitru Pacuraru
 
Salutator universal
Editura Limes
 
„La inceput aceasta carte nu avea nici un nume. Intr-o noapte i-am gasit unul, insa dimineata l-am uitat. N-aveam sa mi-l reamintesc niciodata." Din aceasta absenta a rezultat o carte cand sumbra si manioasa, cand ludica si alerta, care isi confirma autorul la fiecare pagina, desi acesta proclama apocaliptic: „autorul e mort, opera pierduta". Iata un poem coplesitor, care si singur ar justifica aceasta carte: „in retorte adanci se naste ultima zi de toamna/ incep muncile lui Ahile/ pe malul Marii Negre si in Campia Dobrogeana// iapa costeliva bea apa din plamanii manzului/ ca un cartof putrezeste luna pe cer/ ca un mort putrezeste cartoful in pamant/ ne-am trezit prea tarziu: s-a nascut deja/ ultima zi de toamna." (Ioan Es. Pop)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO