Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Zoe Ceausescu si alte fictiuni

CARTEA DE LITERATURA/ Zoe Ceausescu si alte fictiuni
11.11.2009, 15:17 84
PetruPopescu
Supleantul
Editura CurteaVeche
Petru Popescu a ramas in urma cucateva decenii in Statele Unite ale Americii, intr-o vreme in careera considerat un tanar scriitor de succes. Plecarea lui a fostintotdeauna pusa in legatura cu o ipotetica relatie cu fiicadictatorului, despre care scriitorul a refuzat trei decenii savorbeasca. Iata ca acest roman are ca subiect exact o relatie aunui tanar scriitor (concomitent si supleant in organizatiacomunista de tineret) cu fiica lui Ceausescu. Un roman despreRomania anilor 70 dar si o poveste de iubire, care se petrece incea mai mare parte in timpul vizitei cuplului prezidential in maimulte tari din America Latina, in septembrie 1973, inaintealoviturii militare de stat din Chile. Un roman foarte bine scris,care va fi discutat, cu siguranta, mult, din diferite unghiuri devedere. "Totul a conspirat ca aceasta carte sa nu fie scrisa",spune misterios autorul.
AuroraLiiceanu
Prinperdea
Editura Polirom
Cuvant inainte de Zoe Petre.Volumul recompune din fragmente mare parte din viata autoarei, dinperioada studiilor si pana in anii postdecembristi. In prim-plan segasesc fiul acesteia, dar si traseul profesional, cu interesanteconsideratii referitoare la psihologie sau la maestrii cu rolformator pe care i-a cunoscut. Sunt evocate de asemenea prieteneleapropiate, cu momente faste sau mai putin faste, experiente ineditecum e stagiul la "Suveica", o fabrica de textile unde AuroraLiiceanu a lucrat dupa "afacerea" Meditatia Transcendentala, sau,dupa 1989, experientele din televiziune precum emisiunea de laTele7 ABC etc. Decupajul pe care il opereaza autoarea in aceastainedita scriere ii permite sa se ocupe de subiectele predilecte sisa se opreasca asupra unor episoade autobiograficesemnificative.
MirceaMalita
Mintea cea socotitoare -Eseuri
Editura AcademieiRomane
"Este util sa trecm in revistacunostintele despre felul mintii de a lucra. Cand functioneaza binenumim pe detinatorii ei intelepti, rationalisti si inteligenti.Sunt calitati diferite. Putini in prima categorie, mai multi in adoua si foarte multi in a treia. Rationalistii au judecataimpecabila, dar cand pornesc de la premise false, esueaza.Inteligenta e capacitatea omului, aproape generala, de a sedescurca prin orice mijloace. (...) Dupa partea I, din care retinemcalitatile mintii chibzuite, armonioase, realiste, in partea a II-afacem cunostinta cu cateva metafore la care recurgem in limbajulcurent. Partea a III-a se ocupa de mintea involburata, stridenta,derapanta.(...) Titlul cartii e inspirat de sintagma lui DimitrieCantemir din Divanul pentru gandirea rationala:<<socotealamintii mele, lumina dinlauntrul capului>>."
AlexandreJardin
Fiecare femeie e unroman
Editura Humanitas
Traducere din limba franceza deMircea Lazaroniu. "O carte usoara si nostima, uneori mai serioasadecat pare" (Le Monde). Mitomane, aventuriere, subversive, tandre,crude, pasionale... Un elogiu adus de Alexandre Jardin femeilorcare, intr-o forma sau alta, i-au facut educatia sentimentala. Ogalerie impresionanta si diversa: mama - care domina ansamblul,Liberté - partenera lui speriata de casatorie, o invatatoare, oprofesoara de matematica, o vecina, o autostopista, o editoare, ovecina, iubite de o noapte... "acestea sunt femeile care m-auinvatat - si unele inca ma mai invata - sa ma schimb."
CyrilMassarotto
Dumnezeu mi-e bunamic
Editura Allfa
"In anul zeo al povestiiacesteia am intalnit doua persoane care mi-au schimbat completviata: Dumnezeu si Alice. Alice este o studenta la psihologie carem-a tulburat de la prima privire. Iubirea ei este una atat de rara,de puternica incat o simti in fiecare clipa si nu-ti mai reviiniciodata. Dar ce-i cu Dumnezeu in toata istoria asta? El... Eleste Dumnezeu: fascinant, omniscient, preocupat de oameni, atentdar dotat cu un simt al umorului uneori surprinzator. E impreuna cunoi chiar si in cele mai grele momente, un prieten desavarsit siaproape ca uit, uneori, cine este cu adevarat. Dar va trebui sa-miraspunda la intrebarea: de ce tocmai eu?" Romanul a aparut in 2008si este cartea de debut a acestui autor nascut in 1975. Traduceredin limba franceza de Liliana Urian.
JamesPatterson
De-a v-atiascunselea
Editura RAO

Este procesul secolului, care aelectrizat o lume intreaga. Si aceasta nu doar datorita acuzatei,Maggie Bradford, femeia ale carei cântece au fermecat pe oricine.Nu doar pentru ca Will Shepherd, victima, este cel mai valoros simai frumos fotbalist al tuturor timpurilor. Ci mai ales pentru catoti sunt convinsi ca Maggie nu a ucis doar un sot, ci doi, sipentru ca in lumea lui Maggie - acea lume de care se teme, pe careo detesta, dar din care pare a nu avea scapare, cea a celor multprea bogati, puternici si necrutatori - nici viata si nici moarteanu mai sunt ceea ce par a fi. Traducere din limba engleza de IonelaChirila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO