Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.
29.10.2008, 15:30 39

 

Mircea Saucan
Colivia cauta pasarea
Scrieri in proza
Institutul Cultural Roman
Volumul a aparut la patru ani de la moartea autorului si cuprinde integral scrierile literare ale lui Mircea Saucan incluse in volumele Camera copiilor, Manuscrisul de la Ciumati, Izidor Manecuta, David Rege, Parastasul, precum si scenariul de film Funerailles a Bucarest aparut in limba franceza (in traducerea Ginei Vieru); proiectul de roman Colivia cauta pasarea si schita Iom Kipur sunt reproduse dupa volumul Iuliei Blaga Fantasme si adevaruri. O carte cu Mircea Saucan. Prefata de Leon Volovici. Tabel biobibliografic de Iulia Blaga.
 
Monica Lovinescu
La apa Vavilonului
Editura Humanitas
La sfarsitul anilor '90, pornind de la jurnalul sau tinut inca din adolescenta, Monica Lovinescu a reconstituit o intreaga lume: lumea secolului care tocmai se incheia. S-a nascut astfel un volum de memorii cum nu sunt multe in literatura romana, un volum care restituie multimea chipurilor acestei
lumi, mai senine sau mai framantate: Bucurestii copilariei si tineretii, instaurarea comunismului in Romania, exilul parizian
si apoi colaborarea la postul de radio Europa Libera. Tabloul zugravit de autoare se alcatuieste deopotriva din portrete si din atmosfera care le inconjoara, din intamplari si din semnificatiile pe care le dezvaluie.
 
Viviana Musa
Scoala speciala
Special school
Editura Trei
Un volum de poezie care surprinde, in primul rand, prin autenticitatea textelor. In ciuda faptului ca sunt reflexii ale unei zone umane putin accesibile omului de rand, textele reusesc sa evite cliseele, surprinzand prin nuanta de normalitate a discursului si prin puterea de recreere a unor voci autentice. Dupa senzatia initiala, de mila, grotesc sau claustrare, descoperi, la o lectura mai atenta, ca astfel se traduce realitatea acestor copii. Elementele ei nu difera cu mult de ceea ce restul lumii considera a fi normal. Prefata de Radu Andriescu. Traducere in limba engleza de Patricia Radoi.
 
Veronica D. Niculescu
Orchestra portocalie
Povestiri cu coada
Editura Cartea Romaneasca
Unsprezece povestiri inlantuite prin personaje care, pastrand anumite elemente comune, trec dintr-o poveste in alta. Ce poate face o femeie care se teme sa nu-l piarda pe barbatul iubit? Cum sa se apere de "orchestra" de trupuri ademenitoare care canta de jur imprejur?Ce va face cand va auzi cantand nu imprejur, ci in ea insasi o intreaga orchestra, pe o mie de voci? O carte in care femeile privesc cu pofta alte femei doar pentru a-si intelege babatii si despre insatiabila noastra nevoie de dragoste.
 
Ultimele insemnari ale lui Mateiu Caragiale insotite de un inedit epistolar, precum si indexul fiintelor, lucrurilor si intamplarilor in prezentarea lui Ion Iovan
Editura Curtea Veche
Mateiu Caragiale n-a lasat niciun fel de insemnare intima, toate au disparut, in pofida asa-zisei transcrieri a criticului Perpessicius dupa carnetele originale depuse in 1936 la Fundatia Regele Carol II. Si transcrierea s-a pierdut. Asa incat memorialistica lui Mateiu Caragiale respira acum aerul fabulatiei, gratie acestui volum masiv si dens, scris de un fin cunoscator al epocii si al fiului dramaturgului, care, in urma cu sase ani, a mai publicat un amplu eseu biografic intitulat Mateiu Caragiale. Portretul unui dandy roman.
 
Ivona Boitan
Cu sange rece si albastru
Editura Tritonic
Medicii denumesc boala pe care o are eroina "Ingridianism", pentru ca o cheama Ingrid. Nu poate simti nimic, nu poate empatiza cu ceilalti oameni, nu se bucura si nu se intristeaza. Natura a compensat insa lipsa din planul emotional cu cea din planul artistic. Si singurele lucruri care au acces la ea sunt cele artistice, care o ajuta de altfel sa se comporte natural in situatii ce presupun emotie. Devenita avocata, intalneste un personaj cel putin la fel de straniu: Baba. Autoarea (pe numele adevarat Codruta Georgescu) a urmat Facultatea de regie-teatru si este in prezent scenarist la emisiunea Happy Hour de la PROTV.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO