Ziarul de Duminică

CICA NISTE SCRIITORI... / „Emil Brumaru nu este Andreea Marin"

CICA NISTE SCRIITORI... / „Emil Brumaru nu este Andreea Marin"
10.09.2009, 15:31 156

EmilBrumaru s-a internat la Socola! Vestea m-a zguduit. Marele poet aajuns la un ospiciu! M-am suit imediat in tren si m-am dus la Iasi,iar din Iasi am descins imediat la Socola, asezamant care a devenitde-a lungul anilor un simbol al conditiei denebun.

Numele sanatoriului este invocatuneori (nu de mine) chiar si in certurile conjugale:

- M-ai innebunit, nevasta! Dincauza ta, o sa ajung la Socola!

La fata locului, mi-am dat seamarepede ca nu era vorba de nimic grav. Emil Brumaru era doardeprimat si avea nevoie de liniste, astfel incat ceruse (el si nualtcineva) sa-si petreaca doua-trei saptamani in acel loc izolat,umbrit de arbori batrani si solemni.

N-am pierdut ocazia sa-ltachinez:

- Stiu de ce te-ai internat aici.Vrei sa semeni cu Eminescu. Mai ramane sa-ti lasimustata...

Emil Brumaru n-a gustat delocgluma. Era in 2007. Peste doi ani, cand a inceput sa colaboreze cutalentata prozatoare Veronica D. Niculescu, am adaugat:

- Deci, Veronica. Vrei caasemanarea sa fie completa...

Nici completarea nu i-aplacut.

Dar sa ne intoarcem la vizita meade la Socola. Privind in jur, mi-am dat seama ca degeaba era poetuldoar deprimat, ca atatia dintre noi - decorul era acela al unuibalamuc lugubru, de pe vremuri. Incaperea rezervata lui EmilBrumaru, cu pereti de piatra si cu gratii la ferestre, mica,intunecoasa, semana cu o celula de inchisoare.

Stand pe patul lui de fier ca pe ocanapea, poetul mi-a povestit, posac, o intamplare de un haznebun.

Uneori, el voia sa iasa din curteaospiciului si sa mearga la un chiosc din apropiere ca sa-si cumpereo Eugenie (biscuitul umplut cu crema de ciocolata, modest, dar bun,care a incantat generatii la rand in timpul comunismului).Portarul, insa, reactiona cu o fermitate mecanica si nu-l lasa saiasa.

Emil Brumaru a incercat sa-iexplice:

- Eu nu sunt un nebun ca totinebunii. Am venit aici de buna voie, ca sa ma odihnesc. Suntpoet...

- Nu esti poet, i-a spus portarulsarcastic. Esti Andreea Marin! Si nu-ti dau voie sa iesi inoras!

Emil Brumaru s-a plans atuncipsihiatrului sau care, om cu umor, i-a eliberat oadeverinta:

"Se adevereste prin prezenta cadomnul Emil Brumaru nu este Andreea Marin. Este poet si aredreptul sa iasa din curtea spitalului ori de cate oridoreste."

L-am rugat pe Emil Brumaru sa-idaruiasca mie adeverinta, ca sa o reproduc in editia a II-a acartii mele, Istoria literaturii romane contemporane. Ceeace el a si facut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO