Ziarul de Duminică

Preţuri mici cu mize mari

 Preţuri mici cu mize mari

Autor: Remus Andrei Ion

22.09.2010, 23:32 85

artalicitata.blogspot.com


Piaţa de artă supravieţuieşte cu vânzări de câteva procente dinmarfa scoasă la licitaţii (10-20%). O supravieţuire întreţinută îngeneral cu preţuri mici la strigare, în paralel cu cea maiimportantă miză a momentului: atragerea colecţionarilor pentruevitarea falimentului. Tablourile scumpe: Iser, Ressu, Tonitza,Pallady, dar care abia se ridică la peste 17.000 de euro.Recordurile care guvernează topurile sunt departe.

Partea interesantă este că o nouă casă de licitaţii se aruncă înluptă, Araart, care propune o licitaţie exclusivistă în felul ei,cu 74 de desene de Tonitza. Preţurile sunt rezonabile: 6.300 de leieste strigarea maximă pentru desenele pe hârtie şi câte 13.000 delei pentru fiecare dintre cele două proiecte de icoane. Mai sunt şidouă studii de autoportret, un laviu şi un creion, încărcate detuşe cu personalitate "dublă", am putea spune, desene oferite lapachet pentru 12.600 lei. Doar alegerea temei s-ar putea să nu seridice la provocarea unei lansări profitabile pentru nouaafacere.
Ressu apare în primele licitaţii de toamnă şi la Alis, şi laGoldart. Un "Peisaj cu râu" s-a adjudecat cu 58.000 de lei laGoldart, în contrapartidă cu un Petraşcu, "Case la Vitré", de65.000 de euro de la Alis. Un nou Ressu va fi pe 26 septembrie laGoldart, "Semănători", cu estimare de până la 60.000 de euro, urmatîn ofertă de un Iser, "În parc", cotat la 30.000 de lei. Vârfulofertelor de început de sezon este însă un Pallady la Alis, "Naturăstatică cu portocală", pentru care prima strigare este de 75.000 delei. Plus un Mützner în cheie impresionistă: "Fata cosând", de la30.000 de lei. Pentru aceste tablouri, aceleaşi sume ar puteafoarte bine să fie plătite în euro dacă ar fi vremurinormale.
Cine are bani îşi poate "creşte" o colecţie la preţuri convenabile.Ce ziceţi de un Corneliu Baba?
"Femeie în negru", o lucrare pe hârtie în tehnică mixtă, se vindede la 3.000 de lei. Iar Gh. Vânătoru poate fi plătit cu 14.500 delei pentru "La oglindă" (Alis) sau cu 25.000 de lei în cazul unei"Naturi statice cu mere verzi" (Goldart). Constantin Piliuţă eevaluat pe la 25.000 de lei pentru lucrarea "Între prieteni" şi cudoar 20.000 de lei în cazul clasicei compoziţii "Ceramică popularăşi flori de câmp".
Să lăsăm preţurile de-o parte şi să alegem "poveştile". Alispropune un Florin Ciubotaru de tinereţe, lucrare pe sticlă din '66,"Moartea haiducului", aşa cum nu a mai fost pe la licitaţii. Şi maieste şi un Ion Nicodim din '76, "Omagiu câmpului galben",litografie, plus un desen al lui Eugen Crăciun, "Portret de copil",tehnică mixtă din 1955. Pentru istoria relativ recentă a artelornoastre, aceste lucrări spun multe, mai ales că nu sunt departe detentaţia experimentelor artistice...
Un desen în tuş şi laviu al lui Ştefan Dimitrescu aminteşte de"maestrul genului", Ştefan Popescu. Şi poate fi pus alături de undesen de expresie academică semnat George Catargi - "Eva" (toate laAlis). Dintre "minunăţiile" de la Goldart - (casă care, întrealtele, merită laude pentru că aduce şi o colecţie importantă decarte la licitaţia de final de septembrie) - aş alege (cupermisiunea cititorilor) lucrări de grafică în mai multe registresemnate Wanda Mihuleac - "Uraganul de hârtie" de Marin Sorescu,carte-obiect, Aurel Jiquidi - "Garderoba", Tia Peltz - "Cantinasăracilor", un "Tors de bărbat", un desen în cretă roşie, darnesemnat, plus o nouă compoziţie a Magdalenei Rădulescu -"Personaje la circ". În peisajul toamnei merită păstrat şi tabloullui Kimon Loghi - "Reverie" (la Goldart). Ei bine, nici una dintreaceste lucrări nu intră în licitaţie cu mai mult de 9.000 de lei.Bani să fie! Alegeri sunt multe, după gust.

În imagini: 1. Ion Nicodim - "Omagiu câmpului galben", semnatdreapta sus în creion, litografie ex.182/250, datat 1976; preţ depornire: 1.500 lei; 2. Eugen Crăciun - "Portret de copil", semnatstânga jos, tehnică mixtă pe hârtie, datat (19)55, preţ de pornire:1.400 lei; 3. Corneliu Baba - "Femeie în negru", semnat deapta joscu brun, tehnică mixtă pe hârtie, datat pe verso (19)85, 28 x 21cm,semnat şi datat pe verso cu brun; 4. Gh. N. G. Vânătoru - "Laoglindă", semnat dreapta jos cu alb, în monogramă, ulei pe carton,datat (1)944; 5. Constantin Piliuţă - "Ceramică populară şi floride câmp", semnat dreapta jos cu negru, ulei pe pânză; 6. FlorinCiubotaru - "Moartea haiducului", semnat stânga jos cu negru,tempera pe sticlă, datat (19)66, preţ de pornire: 1.400 lei; 7.Kimon Loghi - "Reverie", ulei/carton, semnat stânga jos; provinedin colecţia dr. Catrani. Preţ estimativ: 9.200-9.600 lei; 8. WandaMihuleac - carte-obiect; "Uraganul de hârtie" - de Marin Sorescu,hârtie manuală, papier-maché, sidef, preţ estimativ: 2.200-2.600lei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO