Ziarul de Duminică

Cum îşi trădează intelectualii idealurile/ de Ziarul de duminică

Cum îşi trădează intelectualii idealurile/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

07.09.2012, 00:04 224

Ana Selejan

Glasul patriei

Un cimitir al elefanţilor în comunism

Editura Vremea

Cartea investighează modul în care presiunea intolerabilă indusă de regimul comunist, pedepsele, umilirile, ameninţările au determinat scriitori cunoscuţi să se înscrie în rândurile creatorilor dirijaţi politic, părăsindu-şi uneori, fie şi numai de faţadă, idealurile şi contrafăcându-şi arta, pentru a o adapta cerinţelor momentului. În anul 1955 a fost înfiinţată în Berlinul de Est revista "Galsul patriei", organ al Comitetului român pentru repatriere. Apare la Berlin până în 1965, apoi până în 1972, când este desfiinţată, la Bucureşti. Publicaţia era redactată aproape în întregime de foşti deţinuţi politici sau de intelectuali care aveau interdicţia de a semna în presa literară curentă. Între cei care au scris aici se numără: Constantin C. Giurescu, Ion Vinea, Henriette Yvonne Stahl, Păstorel Teodoreanu, Neagu Rădulescu, Mircea Grigorescu, Constantin Noica, D. Stăniloaie, Nichifor Crainic, Radu Gyr şi foarte mulţi alţii. "O mare, ruşinoasă şi multiplă manipulare a însemnat acest ziar, al cărui glas era destul de ferm în frontul războiului rece. Manipulare de condeie, de idei, de iluzii", scrie autoarea.

Ana Selejan (n. 1946) este profesor universitar şi conducător de doctorat la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

Vasile Tănase

Povestea asta este adevărată

Editura Vremea

Autorul spune povestea familiei sale, dar mai ales a tatălui său, Ivan Tănase, avocat şi fost fruntaş legionar din Giurgiu, care a fost urmărit de Siguranţa Statului şi mai apoi de Securitate, vreme de aproape 50 de ani, începând cu anul 1941. Ivan Tănase a fost închis în două rânduri (în 1941, pentru participare la "rebeliunea legionară", vină de care a fost achitat, şi în 1952, pentru doi ani) şi a avut vreme de doi ani domiciliu obligatoriu (1954-1956). Textul abundă de citate din dosarul lui Ivan Tănase, notele informative, procesele verbale şi celelalte documente fiind dovada tratamentului dur, inuman şi inutil la care au fost supuşi un invalid de război şi întreaga sa familie vreme de aproape jumătate de veac. La sfârşitul volumului, cele 80 documente scanate din arhiva CNSAS dau mărturie despre demnitatea şi statornicia convingerilor fostului legionar şi ale soţiei sale.

Ernest H. Latham Jr

Timeless and transitory. 20th Century Relations Between Romania and the English-Speaking World

Editura Vremea

Prefaţă de prof. Paul Michelson. Postfaţă de Bogdan Antoniu

Cartea este în limba engleză. Observator cu viziune originală, acută şi perspicace şi analist cu uimitoare eleganţă de stil, profesorul american Ernest H. Latham JR., PH. D. face un interesant cocteil de articole cu privire la diverse aspecte ale istoriei şi culturii româneşti.

Ernest H. Latham, Jr., Ph.D. este istoric şi diplomat american. El a fost ataşat cultural american în România, între 1983 şi 1987 şi este autorul a numeroase articole şi recenzii despre România. A editat şi a readus în atenţie romanul-reportaj AthenePalace, de contesa R. Waldeck, republicat în mai multe ediţii şi traduceri. A revizuit, printre altele, menţiunile privind România pentru Enciclopedia Britanica, editia 2000. Ernest H. Latham a fost profesor Fulbright în România, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca si la Universitatea din Bucureşti (2000-2002). În prezent este coordonator de studii avansate pentru România şi Moldova, la Foreign Service Institute (Departamentul american de Stat). El deţine un doctorat de la Universitatea din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO