Ziarul de Duminică

Cum se mai distrează marii scriitori/ de Daniel Nicolescu

Cum se mai distrează marii scriitori/ de Daniel Nicolescu

Cum se mai distrează marii scriitori

11.11.2010, 23:35 42

Concertul de matineu, la patru mâini, pe care doresc să vi-lprezint îi are ca interpreţi pe Daniel Pennac (foto 2) -născut în 1944 şi Tonino Benacquista (foto 3) - născut în1961.

Pennac este eseist şi romancier. Autor al sagăi "Malaussène" (7volume), deţinător al Premiului Renaudot pentru "Chagrin d'école".A scris, în pauzele de literatură "mare", şi cărţi pentru copii.Stilist de clasă, povestitor cu har, psiholog fin, comentator plinde umor al comediei umane, Pennac a reuşit să se impună întreopţiunile marelui public, în ciuda faptului că nu practică oliteratură accesibilă. Mare parte dintre cărţile sale au fosttraduse în româneşte, la Editura Polirom;

Benacquista este scenarist şi romancier. Îşi întrerupe studiilede literatură şi cinematografie şi se dedică scrisului, făcând, înparalel, mici slujbe de subzistenţă. În 1991, graţie romanuluipoliţist "La Commédia des ratés", primeşte trei premii literare şiajunge în atenţia publicului. În 1997 părăseşte temporar romanulnegru şi publică "Saga", o povestire care descrie istoria a patruscenarişti însărcinaţi să producă un sitcom de succes. În 1998intră în lumea filmului şi scoate din tolbă, cu vrednicie şiuşurinţă, scenarii de filme TV sau de lungmetraje cinematografice.Revine la romanul negru cu faimosul "Malavita", în 2004, iar apoiprimeşte două Premii César, unul pentru scenariu, celalălt pentrucea mai bună adaptare - "De battre mon cœur s'estarrêté", în regia lui Jacques Audiard, peliculă care arulat, cu oarecare succes, şi pe ecranele noastre.

Cei doi au fost poftiţi la o cină de afaceri de către direcţiaEditurii Dargaud (cea mai mare editură franceză de bandă desenatăşi una dintre cele mai importante din lume) şi întrebaţi dacă auchef să scrie o nouă aventură a lui Lucky Luke. Deşi nu suntmercenari, ci doar doi domni-copii (ca să reluăm un titlu al luiPennac), romancierii au îmbrăţişat, entuziaşti, provocatoareaidee.

La doar câteva luni după discuţie, duetul preda o copie ascenariului pentru un album care avea să se cheme "Lucky Lukeîmpotriva lui Pinkerton" (foto 1). Desenator: Achdé, un condei caremerge, fidel sclipitor, pe urmele lui Morris, inventatorulcowboy-ului solitar. Mult mai dificilă a fost, după dispariţiagenialului Goscinny, găsirea scenariştilor potriviţi. S-au încercatzeci de variante, dar suflul lui René a fost greu de egalat. Iatăînsă că, acum, editorilor le-a revenit surâsul pe buze: albumul cudublă semnătură scenaristică a epuizat, la doar câteva săptămânidupă ieşirea pe piaţă, 510.000 de exemplare. Dargaud, prin PhilippeOsterman (director general), doreşte deja să-i convoace pe cei doila o nouă cină de afaceri, pentru al doilea album Luke, al 77-leadin serie.

Dinamita dramatică a albumului a fost găsirea unui nou rivalpentru Lucky Luke, un personaj pe care bandiţii Dalton să-l urascăla fel de mult. S-a numit Allan Pinkerton, detectivul mitic alStatelor Unite, cel care a înfiinţat Pinkerton NationalDetective Agency, aşezată sub deviza (de banda desenată)"Noi nu dormim niciodată". Când Pinkerton îi trimite la răcoare peDaltoni, Joe, creierul lor malefic, exclamă: "Doar Lucky Luke nepoate aresta. Nimeni altcineva."

De aici încolo, totul a fost o joacă de copii şi pentru copii,cu vârste între 7 şi 90 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO