Ziarul de Duminică

Dialoguri cu Nicolae Steinhardt/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

17.09.2015, 23:58 150

Kateřina Tučková

Dumnezeiţele din Moravia

Curtea Veche Publishing

Traducere din limba cehă şi note de Anca Irina Ionescu. „În Carpaţii Albi, distanţele mari şi izolarea au făcut posibilă păstrarea vreme de secole a unei vechi tradiţii magice, aceea a dumnezeiţelor: ele erau vindecătoare, cunoscătoare ale ierburilor medicinale, puteau citi viitorul şi refuzau să acţioneze altfel decât în numele binelui. Dora Idesová este ultima descendentă a unei familii de dumnezeiţe, dar nu este continuatoarea lor; în urma unor întâmplări dramatice, ea a crescut într-un orfelinat. Dora este etnograf, tradiţia dumnezeiţelor i se pare demnă de a fi studiată fără graniţe ideologice, dar pentru ea nu poate fi un mod de viaţă. Pe măsură ce studiile ei avansează, Dora descoperă că evenimentele care i-au influenţat viaţa nu au stat sub semnul hazardului, ci al înfruntării dintre bine şi rău.” Romanul pseudo-documentar a fost evenimentul literar al anului 2012 în Republica Cehă – a avut un succes uriaş, a primit mai multe premii, a consacrat-o pe autoarea născută în 1980.

 

Jessie Burton

Miniaturista

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Andra-Elena Agafiţei prin Lingua Connexion. „Într-o zi din toamna anului 1686, Nella Oortman, o tânără de 18 ani, bate la uşa unui case din cel mai bogat cartier al Amsterdamului. A venit de la ţară ca să înceapă o viaţă nouă ca soţie a lui Johannes Brandt, un negustor prosper. Acesta îşi face apariţia cu un dar de nuntă extraordinar: o replică a locuinţei lor, de dimensiunea unui dulăpior. Pentru a o mobila, ea apelează la o miniaturistă, ale cărei creaţii minuscule oglindesc viaţa lor reală în moduri neaşteptate. Iniţial, Nella este intrigată de lumea închisă a familiei Brandt, dar, pe măsură ce-i descoperă secretele, îşi dă seama de pericolele care-i aşteaptă pe toţi. Frumos scris şi documentat, plin de suspans, minunatul roman de debut al lui Jessie Burton este o poveste despre dragoste şi obsesie, trădare şi răzbunare, aparenţă şi adevăr.”

 

Fernanda Torres

Final

Editura Trei

Traducere din portugheză şi note de Cristina Bugheanu. O lume crepusculară, din care au dispărut succesul profesional, realizările personale sau seninătatea. La finalul vieţii, personajele n-au în faţă decât un inventar de frustrări şi regrete. Cinci prieteni din Rio de Janeiro – Álvaro, Sílvio, Ribeiro, Neto şi Ciro – rememorează întâmplările importante pe care le-au trăit: petreceri, căsătorii, divorţuri, iubiri şi nostalgii. Álvaro e un solitar ipohondru. Sílvio este prototipul drogatului care nu renunţă la dependenţa lui nici la bătrâneţe. Viaţa sexuală a lui Ribeiro a depins o bună perioadă de Viagra. Neto este bărbatul rafinat, soţul fidel până la moarte. Iar Ciro este Don Juanul invidiat de toţi, dar şi primul care moare, răpus de o boală nemiloasă. Un roman în care erotismul se împleteşte cu melancolia şi resemnarea şi care vorbeşte, în fond, despre două teme esenţiale: Eros şi Thanatos.


 

Alberto Mussa

Tronul reginei Jinga

Editura Univers

Traducere de Laura Bădescu. Alberto Mussa e un scriitor brazilian, născut în 1961. A predat poezie preislamică la Universitatea din Rio de Janeiro, a lucrat ca lexicograf şi traducător. A debutat în 1997, iar romanul de faţă a apărut în 1999. Enigma unor crime sângeroase din secolul al XVII-lea, tradiţii africane aduse de sclavi, o confrerie secretă – toate acestea se împletesc în firul unei poveşti spuse de diferiţi protagonişti, într-un amestec de perspective şi rase care redă însăşi esenţa Braziliei. Iar deasupra tuturor se profilează figura misterioasei regine Jinga.

 

Elena Neagoe, Dana Dumitrescu

Sinteze de literatură română pentru liceu

Editura Eikon

„O carte binevenită pentru toţi cei ce studiază literatura română în perspectiva unor examene sau concursuri. Autoarele aparţin unor generaţii diferite, au însă în comun o lectură perspicace a textului literar, dublată de o viziune coerentă şi limpede asupra dinamicii literaturii noastre în conexiune cu cea culturală autohtonă şi europeană.” prof. univ. dr. Mircea Borcilă

Elena Neagoe n. 1941, absolventă a U.B.B., Facultatea de Filologie, promoţia 1964; doctor în filologie cu teza „M. Sadoveanu, lumea ca semn”. Coautor al mai multor manuale, între care „Limba şi literatura română pentru clasa a XII-a”, coordonat de acad. Eugen Simion, 1993. Dana Dumitrescu n. 1962, absolventă a Facultăţii de Filologie, secţia română-franceză, promoţia 1986. Coordonator  sau colaborator al mai multor manuale şi ghiduri pentru profesori.

 

N. Steinhardt

Convorbiri cu Zaharia Sângeorzan şi Nicolae Băciuţ

Editura Polirom

Ediţie îngrijită, studiu introductiv, note, referinţe critice şi indici de Florian Roatiş.

Repere biobibliografice de Virgil Bulat. Opera integrală N. Steinhardt apare din iniţiativa P.S. Justin Hodea Sigheţeanul, Preşedintele Fundaţiei „N. Steinhardt”, în coeditare cu Mânăstirea „Sfânta Ana”, Rohia. Volumul reuneşte dialogurile pe care N. Steinhardt le-a purtat cu Zaharia Sângeorzan şi cu Nicolae Băciuţ. La propunerea primului, părintele de la Rohia a acceptat să răspundă zilnic la câte o întrebare, începând din 11 ianuarie 1988. S-au adunat 365 de răspunsuri până în ziua în care N. Steinhardt a murit. Nicolae Băciuţ a corespondat cu monahul în perioada 1986-1988, legând un dialog pe cele mai diverse teme: literatură, autohtonă sau universală, moralitate, religie, istoria sunt intens dezbătute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO