Ziarul de Duminică

Drama romanticului – expoziţie personală Corneliu Vasilescu/ Corina Tudor

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

29.10.2015, 23:45 146

Începând cu 2 noiembrie 2015, la Elite Art Gallery are loc expoziţia personală a lui Corneliu Vasilescu, intitulată sugestiv ”Drama romanticului”. Expoziţia poate fi vizitată până pe 23 noiembrie.

Considerat părintele picturii abstracte în România, Corneliu Vasilescu este un reprezentant de seamă al expresionismului abstract. Născut la Bârlad, pe 23 octombrie 1934, debutează în 1960, în cadrul Expoziţei Artiştilor Plastici din România. Între 1968 şi 1974 urmează cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu Bucureşti”, secţia pictură, clasa profesorului Gheorghe Saru. În 1973 participă ca autor de proiect la Experimentul de la Fabrica de Rulmenţi din Bârlad, cu tema “Locul de muncă  - spaţiul de cultură” (execută 10 panouri în scopul ameliorării vizuale a unui spaţiu de efort productiv). Participă la expoziţiile: „Autoportretul în arta românească”, organizat de Muzeul de Artă Modernă din laşi; „Portretul în arta modernă contemporană” organizat de Muzeul de artă Modernă şi contemporană din Galaţi. Între 1976 şi 1979 este muzeograf la Oficiul Naţional pentru Documentare şi expoziţii de Artă. În 1983 participă la expoziţia „Treisprezece pictori contemporani” la galeria Căminul Artei.

Numele celei mai noi expoziţii ale sale, Drama romanticului, îl plasează cumva în legătură cu celebrul curent spiritual, în special artistic de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Corneliu Vasilescu este foarte ataşat de universul cultural şi preocupările artistice germane, fapt dovedit de numeroasele expoziţii prezentate în Germania. De o forţă aparte, cu dominante cromatice de albastru, roşu şi ocru, cu arcuiri de tensiune extrem de puternice, pânzele care alcătuiesc seria de faţă se opun, cu siguranţă, raţionalismului rigid şi normelor stricte.

Realitatea lui Corneliu Vasilescu, la fel ca cea a romanticilor, este aceea a experienţei primare, a expresiei libere şi a trăirilor artistice. Spre deosebire de ei, însă, se distanţează cumva de angoasa specifică. Lucrările lui Corneliu Vasilescu problematizează şi propun discursuri noi, pentru care avem nevoie, de fiecare dată, de alte chei de lectură. Pentru asta, privitorul este obligat, fireşte, să iasă din zona de confort.

Prin urmare, vă recomandăm cu căldură exerciţiul propus la Elite Art Gallery, de a privi fiecare pânză ca şi cum ar fi ultima, întrucât în fiecare dintre ele, bine disimulată într-o compoziţie plastică şi cromatică atent aşezată, se află câte o trăire de o intensitate aparte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO